Начало / Читатели / За Оля Драева и нейната поезия

За Оля Драева и нейната поезия

Анна БЪКСТОН

Първо бих искала да споделя мисли, породени при прочитането на последната книга със стихове на Оля Драева –„Руля на Вода“.

Стиховете на Оля са сравнително кратки – понякога се редят еднословни, но образите, които те носят са ярки, понякога геометрични, често свързани с природата и преплетен в противоречиви чувства („Самота“).

Свободният стих се лее, обагрен в цветове, а чувствата докосват с криле читателя в неговия поетически полет.  С поетесата сме в нейното напълно разбираемо бягство от делничната реалност.  Нейните въпроси, резонират ярко в  пътуванията на мисълта ѝ на далеч от себе си и към себе си.

Дълбоко ми въздейства изразителността, която открих в силата на простотата на няколко стиха, които бяха бисери за мен – „Пицикато“, „Живота ми“, „Искам“ и „Време“.

Брилянтно формираните мисли на жената/поетеса в елегантния стих „Черна Нощ“ни превеждат през пропуснатите възможностите и постиженията до момента, преди настъпващата старост.  Оля Драева е абсолютна майсторка на словото, изразяващо поетичния резонанс от борбата на една жена със самотата, болката, чувството за пропуснати възможности и бавно доплуващия кораб на старостта.  Елегантният, образен и прикован в природата стих е силно въздействащ и лесно разбираем.

Морето/реката/водата и корабът са често използвани прийоми и образи, синонимни с пътувания – минали, сегашни и бъдещи – тези към мечтите.   Безверието към настоящето и бъдещето се редуват с оптимизъм, с новите надежди, които плахо надничат иззад стиховете.  Но реалността и миналото са тези, които придърпват поетесата към ценностите на живота и неизменното присъствие в него – реката Дунав.

Раздела „Дрипав Щик“ реди умело образи и думи като в Римска мозайка, обагрена от цветове, болка и въпроси.  Хамлет, Хекуба, Дунава, гълъби и пейки, описват като във филмова лента моменти, мисли, съмнения, задават въпроси и правят заключения.

Оля Драева е абсолютен майстор на многочувствената, точно подредена поезия.  С няколко думи само, ярко създаденият образ води читателя към картини, ситуации, идеи.  Да, в края на стихосбирката си тя казва, че „търси равновесие в бушуващата сила на спотаената вода“.

С тази стихосбирка – „Руля за Вода“, Оля Драева се надежда измежду най-силните и изразителни български поетеси, възпели трудното ежедневие, минало и бъдеще на българката.  Надявам се да бъде високо оценена от българската общественост.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

220354_b

Ю Несбьо и Хари Хуле са в най-добрата си форма

„Нож“ е 12-ата история с един общ герой Логично е да се запитаме може ли …