Начало / Читатели / За Оля Драева и нейната поезия

За Оля Драева и нейната поезия

Анна БЪКСТОН

Първо бих искала да споделя мисли, породени при прочитането на последната книга със стихове на Оля Драева –„Руля на Вода“.

Стиховете на Оля са сравнително кратки – понякога се редят еднословни, но образите, които те носят са ярки, понякога геометрични, често свързани с природата и преплетен в противоречиви чувства („Самота“).

Свободният стих се лее, обагрен в цветове, а чувствата докосват с криле читателя в неговия поетически полет.  С поетесата сме в нейното напълно разбираемо бягство от делничната реалност.  Нейните въпроси, резонират ярко в  пътуванията на мисълта ѝ на далеч от себе си и към себе си.

Дълбоко ми въздейства изразителността, която открих в силата на простотата на няколко стиха, които бяха бисери за мен – „Пицикато“, „Живота ми“, „Искам“ и „Време“.

Брилянтно формираните мисли на жената/поетеса в елегантния стих „Черна Нощ“ни превеждат през пропуснатите възможностите и постиженията до момента, преди настъпващата старост.  Оля Драева е абсолютна майсторка на словото, изразяващо поетичния резонанс от борбата на една жена със самотата, болката, чувството за пропуснати възможности и бавно доплуващия кораб на старостта.  Елегантният, образен и прикован в природата стих е силно въздействащ и лесно разбираем.

Морето/реката/водата и корабът са често използвани прийоми и образи, синонимни с пътувания – минали, сегашни и бъдещи – тези към мечтите.   Безверието към настоящето и бъдещето се редуват с оптимизъм, с новите надежди, които плахо надничат иззад стиховете.  Но реалността и миналото са тези, които придърпват поетесата към ценностите на живота и неизменното присъствие в него – реката Дунав.

Раздела „Дрипав Щик“ реди умело образи и думи като в Римска мозайка, обагрена от цветове, болка и въпроси.  Хамлет, Хекуба, Дунава, гълъби и пейки, описват като във филмова лента моменти, мисли, съмнения, задават въпроси и правят заключения.

Оля Драева е абсолютен майстор на многочувствената, точно подредена поезия.  С няколко думи само, ярко създаденият образ води читателя към картини, ситуации, идеи.  Да, в края на стихосбирката си тя казва, че „търси равновесие в бушуващата сила на спотаената вода“.

С тази стихосбирка – „Руля за Вода“, Оля Драева се надежда измежду най-силните и изразителни български поетеси, възпели трудното ежедневие, минало и бъдеще на българката.  Надявам се да бъде високо оценена от българската общественост.

Прочетете още

48143

Връчване на „Цветето на Хеликон“ и представяне на стихосбирка в Деня на Светите братя Кирил и Методий

На този светъл празник в столичната книжарница „Хеликон- Витоша“ поетични думи ще се преплетат с формите на стрелицията от безсребрената статуетка „Цветето …