Начало / Свят / Тийнейджърите четат най-малко

Тийнейджърите четат най-малко

Тийнейджърите четат най-малко сред младите хора в Обединеното кралство, съобщи thebookseller.com. Такива са данните от годишния доклад на компанията „Nielsen Book“ за пазара на юношеска литература, публикуван днес. Оказва се, че читателите между 18 и 25 години четат много по-често от тези между 14 и 17 години.

Едва 34% от 14-17-годишните четат поне веднъж в седмицата за удоволствие. За сравнение – при представителите на възрастовата група 18-25 процентът е 44. Като най-сериозен фактор е определена домашната работа, давана от училище, макар че е засегнат и проблемът с нагласата. Не може обаче да се отрече, че след като навършат 18, младите хора постепенно възвръщат интереса си към книгите.

Най-запалените читатели сред младежите са на средна възраст 12 години. Те колекционират книги, предпочитат ги в печатен формат, препоръчват на връстници, купуват субпродукти на популярни книжни поредици и прекарват по-малко време в използването на дигитални устройства. Особено голяма е групата от момчета и момичета в тийнейджърска възраст, които имат позитивно отношение към книгите, но не четат често. Те са най-много използващите мобилни устройства. Представителите на тази група имат потенциала да се превърнат в запалени читатели, но и да не четат изобщо.

Друго, което докладът отбелязва, е че като цяло момичетата четат повече от момчетата. Тази тенденция се наблюдава всяка година от 2012 г. насам, когато „Nielsen“ започна да прави годишен анализ на пазара на младежки книги.

Свързани заглавия
Печатните книги все още са по-популярни сред младите хора

11 причини, които показват, че предричащите края на печатните книги грешат
5 причини да не избягваме традиционните книги
Младите хора най-малко купуват е-книги

Новото поколение предпочита печатните пред електронните книги

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …