Начало / Свят / Близо 276 000 посетители е имало на Франкфуртския панаир на книгата

Близо 276 000 посетители е имало на Франкфуртския панаир на книгата

 

Организаторите на най-голямото книжно събитие в Европа – Франкфуртския панаир на книгата отчетоха, че това е било най-успешното издание на панаира. Оценката бе дадена пред „Дойче Веле“ от директора на събитието Юрген Буус. Близо 276 000 посетители е имало на 67-ия Панаир тази година, което е с 2% ръст в сравнение с 2014 г.

Тази година във фокуса на събитието бе политиката. „Целта ни беше да заемем и покажем ясна позиция по всички актуални въпроси“, допълни директорът на Германската асоциация на издателите Хайнрих Ритмюлер. По тази причина за откриването бе поканен и Салман Рушди, което пък доведе до бойкота на Иран. Същевременно хиляди бежанци получиха безплатни пропуски за Панаира по време на двата дни на отворена врата през уикенда. За тях бяха осигурени и специални гидове, които да владеят родните им езици. Бежанската криза в Европа бе засегната и в речта на сирийския писател Рафик Шами, който упрекна германското правителство в липса на желание и концепция за решение на проблемите.

За пръв път от години във Франкфурт бе организирана беседа и с български автори. Участие взеха Александър Шпатов и Захари Карабашлиев. Около 7200 издатели от 104 страни представиха продукцията си на Панаира.

Следващото издание на Панаира на книгата във Франкфурт е между 19 и 23 октомври 2016.

Свързани заглавия

 

Каталогът „Съвременни български писатели“ бе представен на Панаира на книгата във Франкфурт

Салман Рушди: Не трябва да се налага да говорим за свобода на изразяване, тя трябва да е като въздуха, който дишаме

Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

 

Some 7,200 publishers from 104 countries are promoting their new publications during the book fair. They’re not just doing it for the visitors. The world’s largest event in the industry is mainly about business.

Прочетете още

2020-03-24_11-07-56_503

Пражкото книжно изложение също стана жертва на COVID-19

Литературното събитие е отложено за есента Новите дати са в първата половина на октомври, като …