Начало / Свят / Пражкото книжно изложение също стана жертва на COVID-19

Пражкото книжно изложение също стана жертва на COVID-19

Литературното събитие е отложено за есента

IMG_20190510_124108

Новите дати са в първата половина на октомври, като за тогава се отлага и фестивалната част. На фокус тази година в „Светът на книгата” (Svět knihy), както се казва събитието, трябваше да е Полша. Точно поляк щеше да е и голямата звезда на фестивала – нашумелият напоследък Анджей Сапковски. Неговата „Вещерът: Последното желание” се превърна в един от хитовете на 2020-а след излизането на сериал по книгата, като заглавието намери място и сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”.

Самият фестивал трябваше да се проведе за 26-и път през май. „Даваме си сметка – казва се в изявлението на организаторите, – колко е важно литературата и книгите да не изгубят своето най-важно събитие. След отзвучаването на извънредните мерки и с оглед на икономическата криза, която ни очаква, е важно да припомним значението им.

IMG_20190510_130149

Светът на книгата” е едно от най-големите книжни изложения в Централна Европа. За значението му говорят и имената на гостите, които избират именно Прага за свой литературен гастрол. На последното издание на литературното събитие например присъстваха двама нобелови лауреатиХерта Мюлер и Марио Варгас Льоса.

Иначе Чехия въведе задължителна карантина за гражданите си още на 16 март, като първоначално мярката важеше до 24 март, но правителството я удължи до 1 април. За разлика от ситуацията у нас обаче, на чехите се препоръчва да се разхождат в парковете и горите, като пазят необходимата дистанция един от друг. Носенето на маски при излизане е задължително, а регистрираните случаи на COVID-19 към 24 март бяха 1289, сред тях и един починал. В нарочно телевизионно обръщение пък премиерът Андрей Бабиш благодари на всички, че нацията се е обединила.

Лира.бг по материали от svetknihy.cz и чешки медии
Снимки от миналогодишното издание на събитието: Красимир Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …