Начало / Критика / Уби ли видеото книжната звезда? Възходът на авторите от „Youtube“

Уби ли видеото книжната звезда? Възходът на авторите от „Youtube“

Остават дни до излизането на поредния тийн хит от влогър звезда в „Youtube“. „Girl online и рокбожественярското момче от Бруклин“ от Зоуи Съг или Зоела, както е известна в мрежата, ще се появи на българския книжен пазар на 26 октомври. На англоезичния пазар вече е и книгата на двама от конкурентите й Дан и Фил – „The Amazing Book is Not On Fire“. Пионер и истински феномен  у нас в този жанр все още е Емил Конрад, който счупи всякакви рекорди по продажби с „Нещата, на които не ни учат в училище“. Интересът към синеокия младеж не спада и след излизането на „Нещата, на които не ни учат в училище (НЕ) продължението“.
Вдъхновена от манията по Зоела във Великобритания Хедър Сандин написа коментар за в. „Гардиън“ по темата. Ето го:

„Преди десет години идеята, че някой неизвестен Джо може да стане популярен, въпреки че не напуска собствената си стая, изглеждаше смешна. Днес обаче всичко е различно. Влогърите не само са добре познати фигури за избрани фенове. Те са глобални звезди сами по себе си. С милиони последователи по целия свят, които гледат новите им клипове жадно всеки божи ден.

И не се ограничават само с видео канала „Youtube“- те са навсякъде в социалните мрежи – в „Туитър“, „Инстаграм“, „Фейсбук“ и т.н….В която и мрежа да погледнете – те са там, вашите любими влогъри.Отскоро тези новоизлюпени звезди намериха начин да разширят популярността си и отскочиха от компютърните и телефонните екрани на рафответе на книжарниците.

Като изключим винаги популярния Джон Грийн, който блести като истински писател не само с „Вината в нашите звезди“, по рафтовете вече е и Зоуи Съг. Нейната „Girl online и рокбожественярското момче от Бруклин“ излезе през 2014 г. и се превърна в най-бързо продаващия се дебют в историята. И това въпреки обвиненията, че някой друг е писал книгата й, която остава огромен хит сред младите читатели и продължава да е в класациите на бестселърите.
След нея се появиха още много подобни звезди. Някои наблягат на книгите за самопомощ като „Grace’s Guide: The Art of Pretending to be a Grownup“ от Грейс Хелбиг и „All I Know Now“ от Кери Хоуп Флетчър, които предлагат съвети и разказват за собствения си път през трудните години на тийнейджърство. Други, като „Love, Tanya“ от Таня Бър, са илюстровани съветници по стил. Конър Франта и Джоуи Грейсфа пък предлагат на феновете си мемоари – странен избор за младежи, току-що прехвърлили 20-те.

„The Amazing Book is Not On Fire“ е поредният щрих в кръстословицата „YouTube“ -книга. Изданието разкрива подробности от кухнята на работата на влогърите. И не е случайно – те са може би най-обичаните в мрежата влогъри, Дан има над 5 милиона последователи, а Фил – повече от 3 милиона. Популярността им спечели собствено шоу по радио Би Би Си 1 в най-слушаното време, където спокойно интервюираха всеки, който им харесваше –от Ариана Гранде до  One Direction.

Но какво стои в сърцевината на тази популярност? Колко дълго този феномен ще остане актуален? И наистина ли влогърите могат да пишат?
Много критици смятат, че влогърите трябва да зарежат химикалките и да продължат да се занимават с уеб камерите си. И без това книжният пазар е претъпкан, а те само отвличат аудиторията от наистина талантливи и вълнуващи автори, които имат истински качества като писатели. За много хора книгите на влогърите са просто поредната фабрика за печалби и експлоатация на младата аудитория. И вероятно е така.
Но влогърите постигат нещо, което никой друг не успя да направи – те вкараха в книжарниците орди от тийнейджъри, които иначе никога не биха отворили книга. Тези млади знаменитости правят това, което най-добре умеят – те творят, те въздействат и привличат, те дават на младите чувство за принадлежност към нещо и стабилност. И това остава факт независимо дали ги харесвате или ги мразите. Изглежда ще останат по рафтовете дълго… без значение доколко ги харесвате”.

Свързани заглавия

Фотоконкурс предшества публикуването на „Girl Online” на Зоела (видео)

Дебютният роман на интернет звездата Зоела ще излезе и на български

От „YouTube“ звезди към автори на бестселъри

„YouTube“ звездата Зоела с нова книга в края на годината

Емил Конрад подлуди и Благоевград

Интересът към Конрад не стихва, опашка и в Шумен

 Какво научих от Емил Конрад (ревю от един родител)

Емил Конрад изпревари по продажби Дан Браун и Е Л Джеймс

Екзалтирани почитатели на Емил Конрад блокираха „Хеликон” в Пловдив

И старозагорските фенове на Конрад обсадиха „Хеликон”

Огромен интерес към Емил Конрад и в Бургас (видео)

Ако спре токът, ще го има ли Емил Конрад?

Кой се страхува от Емил Конрад?

Как един блогър може да се превърне в писател

Емил Конрад пренареди седмичните класации на „Хеликон“ за часове

Истерията Емил Конрад завладя „Хеликон-България“

„Нещата, на които не ни учат в училище“ от Емил Конрад (анотация и откъс)

Емил Конрад: „Нещата, на които не ни учат в училище“ всъщност нямат нищо общо с училището

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fashion-week-l-etonnant-stratageme-de-marie-s-infiltre-pour-s-incruster-au-defile-chanel

Влогърка нахлу на ревю на Шанел

Представяме ви събитията през очите на книгите Зрителка нахлу на на ревю на Шанел и …