Начало / България / По-малко Ботев, Вазов, Яворов и Шекспир в учебната програма

По-малко Ботев, Вазов, Яворов и Шекспир в учебната програма

Нови учебни планове по литература предвиждат да се намали броя на творбите на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир в учебниците, съобщи БГНЕС, позовавайки се на „Труд”. До края на месеца промените ще станат обществено достояние и ще бъдат обсъждани.

От МОН не отговарят кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По информация на „Труд” фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, от „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи“. „Илиада“ изчезва, а вместо нея е включена „Антигона“.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Обсъждането на новите учебни програми по литература винаги е било свързано с противоположни мнения, защото, от една страна, се иска промяна на досегашната система, а от друга, всеки опит за това е посрещан негативно заради липсата на прозрачност на взимането на решения.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно като МОН реши да обяви проектите публично.

Досегашният проект, който бе оповестен през 2013 г. от служебния кабинет „Райков“, бе спрян от министър Анелия Клисарова от правителството „Станишев“. От Христо Ботев тогава отпадаха „Майце си“ и „Моята молитва“, „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“, „Хайдути“, липсва цялата му публицистика.

От „Под игото“ на Иван Вазов ще се учи съвсем малко. „Чичовци“ са аут. Няма да се учи цялата „Епопея на забравените“, а само „Левски“, „Каблешков“, „Паисий“ и „Опълченците на Шипка“. Отпадат и „Пряпорец и гусла“, „Тъгите на България“, „Практическият человек“, „Средство да нямаш врагове“, „Двайсетий век“, „Линее нашто поколенье“, „Сливница“, „При Рилския манастир“, „Към природата“, „Елате ни вижте“, „Дядо Йоцо гледа“.

Алеко Константинов ще е представен единствено с „Бай Ганьо в банята“ и пътеписа „До Желюша с говежди вагони“. Няма го и „До Чикаго и назад“, не е включен нито един от фейлетоните му.

„Тютюн“ на Димитър Димов няма да се учи. Вместо това влиза „Осъдени души“.

Ще продължи да се учи „Железният светилник“ на Димитър Талев.

В програмата остава и „Септември“ на Гео Милев.

Никола Вапцаров е представен единствено с „Песен за човека“ и „Романтика“. Няма го най-известното му стихотворение „Вяра“.

От Пейо Яворов са включени само „Две хубави очи“ и „Родина“ и „Градушка“. Отпадат „На нивата“, „Заточеници“, „Арменци“, „Хайдушки песни“, „Ще бъдеш в бяло“, „Стон“, „Калиопа“, „Стон“, „Песен на песента ми“, „Нощ“, „Песента на човека“, „Към върха“, „Маска“, „Две души“, „В полите на Витоша“, които сега се учат в 11-и клас.

От Димчо Дебелянов са оставени „Аз искам да те помня все така“, „Тиха победа“ и „Да се завърнеш…“. Няма ги „Пловдив“, „Станси“, „Черна песен“, „Спи градът“, „Помниш ли, помниш ли…“, „Гора“, „Миг“, „Един убит“, „Сиротна песен“, „Тиха победа“, „Прииждат, връщат се“.

Единствените включени произведения от Пенчо Славейков са „Спи езерото“ и „Фрина“.

Елин Пелин остава със „Спасова могила“ и „Ветрената мелница“. Досега се учеха и „Мечтатели“, „Косачи“, „Край воденицата“, „Задушница“, „На оня свят“, „Андрешко“,

„Престъпление“, „Напаст божия“, повестта „Гераците“, сборникът с разкази „Под манастирската лоза“.

От Йордан Йовков ще се учат „Шибил“, „Песента на колелетата“, „Последна радост“, „Серафим“ и „Албена“.

Христо Смирненски ще се учи в X клас със „Зимни вечери“ и „На гости у Дявола“.

От програмата по литература отпадат още „Хамлет“ на Шекспир и „Тартюф“ на Молиер. Липсват още: „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо, „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма, „Дядо Горио“ от Балзак, „Червено и черно“ от Стендал.

Напълно отпада изучаването на съвременна българска литература, която сега беше в програмата за VIII клас. Там се учеха Николай Лилиев, Светослав Минков, Блага Димитрова, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Валери Петров, Павел Вежинов, Йордан Радичков. Според новата програма в 8-и клас ще се учи малка част от това, което сега се учи в девети – антична литература, малка част от Библията, Ренесанс.

В 9-и клас пък ще се учат Виктор Юго (само с две глави от първа и втора книга на „Парижката света Богородица“), първите две глави на „Бел Ами“ на Мопасан, Пол Верлен, „Куклен дом“ на Ибсен, Карел Чапек, Иво Андрич.

 

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-03 10.34.11_8e60ad2b

Животворни книги за Гергьовден

Ето няколко заглавия от именици, които винаги вълнуват Светецът, който стъпвал по земята още през …

Един коментар

  1. Моля ви се, кажете ми, че това не е истина! Сърцето ми кървеше, докато я четях тая статия. Това ще бъде фатално за българския народ.