Начало / Свят / Мемоарите на футболната легенда Йохан Кройф излизат през септември 2016 г.

Мемоарите на футболната легенда Йохан Кройф излизат през септември 2016 г.

Мемоарите на футболната легенда Йохан Кройф ще излязат на англоезичния книжен пазар през септември 2016 г., съобщи thebookseller.com. Книгата е озаглавена „My Turn“ и ще бъде издадена от „Pan Macmillan“. Издателството е договорило правата за публикация с агенцията на холандеца, „The Cruyff Management“. „My Turn“ ще разкаже за живота и кариерата на един от най-великите футболисти.

Кройф е роден през 1947 г. в Амстердам. Започва да играе професионално футбол в „Аякс“, където става 9 пъти шампион на страната и печели 3 европейски трофея. Впоследствие преминава в „Барселона“, където триумфира в първенството на Испания в дебютния си сезон. Извежда Холандия до финал на Световното първенство през 1974 г. Печели наградата „Златна топка“ за най-добър футболист 3 пъти.

След като прекратява кариерата си като футболист става треньор. Води „Аякс“, „Барселона“ и за последно националния отбор на Каталуния. Най-много успехи постига в „Барселона“, където печели първата Купа на европейските шампиони в историята на клуба и създава първия т.нар. „Дрийм тийм“ с участието и на българина Христо Стоичков.

През 1999 г. Кройф беше определен чрез анкета за европейски футболист на ХХ век. В класацията за цял свят се класира на второ място след Пеле от Бразилия.

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …