Начало / Свят / Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Иран потвърди, че ще бойкотира тазгодишното издание на Франкфуртския панаир на книгата, съобщи „Асошиейтед Прес“. Причината е участието на Салман Рушди на събитието. Писателят ще открие панаира тази вечер с лекция на тема колко е важно да се защитава правото на авторите да изразяват свободно мнението си. Иранското министерство на културата заплаши с бойкот преди дни, но организаторите не промениха решението си.

„Под преткест, че защитават свободата на словото, от панаира поканиха човек, който е мразен в ислямския свят, и му дадоха възможност да държи реч“, публикува в прессъобщение иранското правителство.

Проблемите на Рушди с мюсюлманския свят започнаха след публикацията на романа му „Сатанински строфи“ през 1989 г. Заради начина, по който писателят представя пророка Мохамед, иранският религиозен лидер Рухолах Хомейни поиска неговата смърт. Наследникът на Хомейни, Али Хаменей, потвърди религиозната заповед през 2005 г. Години наред Рушди се кри и по-късно живя под полицейска закрила във Великобритания.

Директорът на панаира във Франкфурт, Юрген Боос, защити решението на организаторите:

„Много съжаляваме за решението на иранското министерство на културата. Нашият панаир е място за диалог. Надяваме се, че тази година е просто кратко прекъсване в нашия диалог с Иран и в бъдеще ще възобновим нашите взаимоотношения. Въпреки това свободата на изразяване за нас не подлежи на преговори. Не трябва да забравяме, че над Салман Рушди все още тегне смъртна заплаха заради неговото творчество.“

Въпреки официалния отказ на Иран, няколко ирански издателства ще присъстват на панаира. Той ще се проведе между 14 и 18 октомври. Почетен гост тази година е Индонезия – страната с най-многобройно мюсюлманско население.

Свързани заглавия
Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Книги от Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Salman Rushdie is the author of 12 novels, including Midnight's Children and The Satanic Verses. Rushdie was once the subject of death threats; now, when asked if he can move about freely Rushdie responds: "You have to stop asking me. ... It's been like 16 years since it's been OK."

Салман Рушди: В мрачни времена харесвам черния хумор

Салман Рушди  е сред най-популярните съвременни писатели. Втората му книга „Среднощни деца“  му носи наградата …