Начало / България / Читалището в Гудовица спечели гражданската награда на Европейския парламент

Читалището в Гудовица спечели гражданската награда на Европейския парламент

За ренесансовата си дейност Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в село Гудовица, Смолянско,  е отличено с гражданската награда на Европейския парламент, съобщи europarl.bg. Другите български номинации са били  – Георги Господинов, от името на Мария Габриел (ЕНП) и Теодосий Теодосиев, от името на Илияна Йотова (С&Д) и Емил Радев (ЕНП).

Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица в Родопите обединява екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. Кандидатурата е била внесена от името на българския евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ), който споделя:

 „Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създава „Училище сред природата“ в село Гудевица, работят усърдно в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Екипът е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца.“.

„Бъдеще сега 2006“ е учредено през 2010 г., а основателите му са млади хора, родени през 80-години. То не е единственото новоучредено читалище в Смолянско. Част от тях са настанени в продадени от общините, но със запазено предназначение стари учебни сгради.

„Ние не получаваме субсидията, защото колегите в Смолян смятат, че не развиваме традиционна дейност, и защото в село Гудевица няма достатъчно население, за да може организацията ни да получи тази държавна помощ. Ние обслужваме огромен обем население, но то не живее в Гудевица. Това е основната презумпция, заради която не получаваме субсидия. Има и друга причина. Колегите ни казват: „Вие сте млади, вие намирате начин да се справяте така или иначе, имате проектно финансиране, нямате нужда от държавна помощ“, споделя Теодор Василев, председател на настоятелството.

Повече за дейността на читалище „Бъдеще сега 2006“  тук

Прочетете още

kazuo-ishiguro-010

Казуо Ишигуро ще бъде награден от Бодлиевата библиотека

Главната изследователска библиотека на Оксфордския университет – Бодлиевата – ще връчи най-голямото си отличие на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.