Начало / България / Избрана поезия от Анте Поповски излиза в поледицата „Модерна европейска лира“

Избрана поезия от Анте Поповски излиза в поледицата „Модерна европейска лира“

В поредицата „Модерна европейска лира“ излиза „Звезден корен“ – книга с избрана поезия от македонския поет, есеист, преводач, публицист, академик Анте Поповски. Той  е един от най-големите модерни поети на Република Македония, с широка международна известност.

Роден е през 1931 г. в с. Лазарополе, Дебърско. Издава 22 книги с поезия (9 от които с  избрана поезия), като връх на поетическото му дело е епическата поема „Свята песен” (2001), съставена от 22 песни с общо 9085 стиха. Първата му поетическа книга „Отблясъци” излиза през 1955 г., а последната – „Две тишини” – излиза посмъртно през 2003 г. Автор е и на книги с есета и публицистика. Носител е на най-престижните награди в Република Македония, както и на международната “Premio Europa”.

„Поетическото изкуство на Анте Поповски е памет, синоним на тайното, сакралното, трайното, просветленото, божественото и откровенческото. В него читателят открива сгъстени пластове време, в което митът е продължен във вечност… Поетическото писмо на този македонски Орфей гледа далече в миналото, но и напред в бъдещето. Неговата песен става свят храм, съграден от гъсти времеви блокове с цивилизационна опитност и синтез. (…) Поезията на Анте Поповски задълбочено осмисля човешкия път през времето. Той е поет на откровения, провидения и съновидения, рядко култивиран интелектуален дух, който рафинира и синтезира опита на вековете“ – казва Илия Караянов за автора.

Изданието се публикува с подкрепата на Министерството на културата на Република Македония. Съставителство, преводът, рисунките  и оформлението е на Роман Кисьов.

Прочетете още

238494_b

Майсторски превод

Излезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн. Сборникът обхваща …