Начало / България / Фундаментално изследване за Първата световна война излиза на български

Фундаментално изследване за Първата световна война излиза на български

Фундаменталното изследване за Първата световна война – „Лунатици“ на Кристофър Кларк, излиза и на български. Книгата е обявена за историческа книга на годината последователно през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. Изданието е на „Ера“ и е публикувано със съдействието на Институт „Отворено общество“ – София“, и фондация „Комунитас“.

Тезата на Кларк не само пресъздава новите тенденции в съвременната историография за Голямата война, но осветлява стряскащи сходства с политическите решения в съвременните конфликти. Понятието „лунатици” вече има нов статут в света на политиката. През 2014 г. в интервю за в. „Билд” Хелмут Шмит, бивш канцлер на Германия (1974 – 1982 г.), казва по повод на кризата в Украйна: „Европа, САЩ и Русия се държат като лунатици. Така Кристофър Кларк описва ситуацията в навечерието на Първата световна война”.

В „Лунатици” авторът  задава резонно въпроса дали мъжете, вземащи решения за бъдещето на Европа, са виждали реалността, или просто проекция на собствените си страхове. А може би и двете? В този смисъл главните герои от 1914 г. са лунатици, нащрек, но невиждащи, преследвани от мечти, но слепи за ужаса, който са на път да причинят на света.

Кристофър Кларк е професор по съвременна европейска история в Кеймбридж. Автор на няколко исторически книги, спечелили признание сред професионалисти и любители в цял свят. Носител е на Ордена за заслуги на Федерална република Германия.

„Лунатици. Как Европа прекрачи прага на Първата световна война“ тук

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …