Начало / България / Фундаментално изследване за Първата световна война излиза на български

Фундаментално изследване за Първата световна война излиза на български

Фундаменталното изследване за Първата световна война – „Лунатици“ на Кристофър Кларк, излиза и на български. Книгата е обявена за историческа книга на годината последователно през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. Изданието е на „Ера“ и е публикувано със съдействието на Институт „Отворено общество“ – София“, и фондация „Комунитас“.

Тезата на Кларк не само пресъздава новите тенденции в съвременната историография за Голямата война, но осветлява стряскащи сходства с политическите решения в съвременните конфликти. Понятието „лунатици” вече има нов статут в света на политиката. През 2014 г. в интервю за в. „Билд” Хелмут Шмит, бивш канцлер на Германия (1974 – 1982 г.), казва по повод на кризата в Украйна: „Европа, САЩ и Русия се държат като лунатици. Така Кристофър Кларк описва ситуацията в навечерието на Първата световна война”.

В „Лунатици” авторът  задава резонно въпроса дали мъжете, вземащи решения за бъдещето на Европа, са виждали реалността, или просто проекция на собствените си страхове. А може би и двете? В този смисъл главните герои от 1914 г. са лунатици, нащрек, но невиждащи, преследвани от мечти, но слепи за ужаса, който са на път да причинят на света.

Кристофър Кларк е професор по съвременна европейска история в Кеймбридж. Автор на няколко исторически книги, спечелили признание сред професионалисти и любители в цял свят. Носител е на Ордена за заслуги на Федерална република Германия.

„Лунатици. Как Европа прекрачи прага на Първата световна война“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

61bfe5fed7be6.image

Книга пренаписа историята на робството

Проектът 1619 предизвика много противоречиви оценки в САЩ Изданието, което носи същото име – The …