Начало / Свят / Баскетболна легенда публикува роман за брата на Шерлок Холмс

Баскетболна легенда публикува роман за брата на Шерлок Холмс

Баскетболната легенда Карим Абдул-Джабар публикува роман за брата на Шерлок Холмс, Майкрофт, съобщи „Гардиън“. Книгата е озаглавена „Mycroft Holmes“ и вече е на англоезичния книжен пазар. За написването й на Абдул-Джабар е помогнала сценаристката Ана Уайтхаус. В романа Майкрофт разследва мистериозна поредица от изчезвания.

Рекордьорът по отбелязани точки в НБА е голям фен на творчеството на сър Артър Конан Дойл. Той дори твърди, че е използвал методите на Шерлок Холмс, за да открива пробойни в играта на съперника и да ги използва, докато е бил активен спортист. Бившият баскетболист се вдъхновил да напише романа след като прочел книгата за Майкрофт, „Enter the Lion“, дело на Майкъл П. Ходъл и Шон М. Райт.

Майкрофт Холмс е периферен герой в историите на Дойл за Шерлок. В разказа „Гръцкият преводач“ обаче се води диалог за него между Шерлок и д-р Уотсън. Холмс казва, че брат му притежава по-развит аналитичен ум и е по-способен да разплита загадки дори от него, но комбинацията от лоша физическа форма и липса на мотивация за полева работа му пречат да разгърне потенциала си.

Това не е първата книга на Карим Абдул-Джабар, но е дебютният му роман за възрастни. Той е публикувал още 10 книги, сред които детски произведения и нехудожествени издания.

Карим Абдул-Джабар е роден през 1947 г. като Фърдинанд Луис Алсиндор-младши, но променя името си след като приема исляма. Той играе 20 сезона в НБА, като се превръща в легенда на отбора „Милуоки Бъкс“. Абдул-Джабар е завършил английска филология и история в университета „UCLA“.

Свързани заглавия
Биографията на Майкъл Джордан излиза на 5 октомври на български
Сър Артър Конан Дойл: Посредствеността не обръща внимание на нищо друго, освен на себе си

Книги за Шерлок Холмс тук

„Домът на коприната. Новият роман за Шерлок Холмс“ от Антъни Хоровиц тук

Прочетете още

228732_b

Чист бонус

Може ли един литературен герой, на чиито способности се възхищаваме, да притежава нула знания по …