Начало / Свят / Писатели поискаха свобода за осъдените им колеги в Китай

Писатели поискаха свобода за осъдените им колеги в Китай

Над 40 известни писатели и журналисти поискаха вкараните в затвора техни колеги в Китай да бъдат освободени, съобщи nydailynews.com. Те изпратиха писмо до президента на страната Си Дзинпин, в което го призовават да отмени присъдите им. Сред авторите, поставили подписите си под писмото, са Нийл Геймън, Джонатан Франзен, Иън Макюън, Дженифър Игън и др.

Писмото, публикувано на уебстраницата на ПЕН клуба, който защитава правата на писателите по света, посочва, че 47 души са зад решетките в Китай заради изразяване на своята позиция. Сред тях са блогъра Илхам Тохти, дисидента Лю Саябо, репортера Гао Ю и др. Призивът идва само дни преди първата визита на Дзинпин в САЩ.

През май автори като Франзен и Андрю Соломон също поискаха цензурата в Китай да бъде прекратена. Проблемът беше обсъждан и на събитието „BookExpo America“. Той обаче все още е налице.

„Вкарването на писатели зад решетките вреди на имиджа на Китай в чужбина и вреди на амбициите на държавата да бъде надежден партньор на световната сцена. Същото постига и строгата цензура към литература, новини, телекомуникационни медии и интернет. Ограниченията не позволяват на китайските граждани да имат достъп до новини и информация с ключово значение за световната култура и икономика. Затова, г-н президент, ви молим да освободите китайските писатели и журналисти, които са в затовра за изразяване на мнението си, и да направите всичко възможно да защитите правата на китайците да комуникират свободно“, пише в писмото.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

313452998_2262082777305574_441769453765091206_n

Книги на будители от нови и стари времена

Честваме празника на всеки 1 ноември Точно преди сто години е първото официално шествие в …