Начало / Свят / Най-старият древноегипетски ръкопис беше възстановен

Най-старият древноегипетски ръкопис беше възстановен

Най-старият ръкопис от Древен Египет беше възстановен в Музея на египетската история в Кайро, съобщи discovery.com. Текстът е писан върху кожа с дължина над 2,5 метра и датира от преди около 4 000 години. Той е бил смятан за изгубен, а всъщност е съхраняван там в продължение на около 70 години на малки парчета. Възстановяването е дело на египтолога Уаел Шербини.

Ръкописът е изписан и от двете страни. Той съдържа описания на свръхестествени същества, познати от известната Книга на мъртвите. Също така има и молитви, които е трябвало да бъдат рецитирани от проповедници. Отправени са препратки и към други религиозни текстове и символи, свързани с тогавашните традиции, които обаче няма как да бъдат открити. Шербини, който живее в Белгия, обяви откритието си на скорошния Конгрес на египтолозите във Флоренция.

Нищо не се знае за произхода на ръкописа. Френският институт по ориенталска археология го купува от антикварен търговец скоро след Първата световна война. По-късно е дарен на музея в Кайро и е складиран там от Втората световна война. Постепенно е забравен и потъва в забвение.

Ръкописът е бил завит на руло и е бил предназначен да бъде разнасян. Само 6 подобни портативни ръкописа все още съществуват и всички те са от папирус, докато този е от кожа. По-важните текстове в Древен Египет са писани върху кожа. Тя е била много ценен материал заради своята гъвкавост и здравина. Коженият материал обаче е бил по-нетраен, докато папирусът се е запазвал заради сухия климат в района. Това прави съхранението на въпросния артефакт още по-впечатляващо.

„Вероятно е бил забравен защото всички, които са имали директен контакт с него, са умрели по време или след Втората световна война. В последвалите години е складиран сред стотиците други документи в музея. След дълго изучаване на детайлите на фрагментите успях да ги съединя. Не съм извършвал обаче каквато и да е реставрация на ръкописа“, коментира Шербини, който вече го подготвя за публикация.

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …