Начало / Без категория / Дневниците на Джим Морисън ще се превърнат в книга

Дневниците на Джим Морисън ще се превърнат в книга

Обемното издание излиза в началото на лятото

c3858874d6c4ddbf0edc058eb2c3d856

Един от най-харизматичните изпълнители в историята на рока, Морисън обича да пише както текстове за песни, така и поезия, пък и всякакви други размишления и бележки. Общо 28 бележника присъстват сред наследството му, като сега всички те са старателно обработени, че да се появи новата книга. Тя носи донякъде дълго заглавие – The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics.

Томът с наследството на Джим Морисън е обемен и впечатляващ… Страниците на книгата са близо 600. Сред най-интригуващите записки в нея сигурно ще са онези от парижкия дневник на рок легендата, който се превръща и в секс символ на своето време.

Морисън заминава за френската столица заедно с голямата си любов Памела Корсън през пролетта на 1971-а. Само четири месеца по-късно – на 3 юли, именно тя го открива бездиханен в банята на апартамента им. Точно хроника на тези дни съдържа и парижкият дневник, който сега е включен в The Collected Works of Jim Morrison.

Сред най-големите достойнства на книгата ще е и филмов сценарий, създаден от Джим Морисън. The Hitchhiker никога не е довършен, но части от него са документирани в експериментален филм, за който музикантът и поет твърди, че е първата стъпка към нещо голямо.

Книгата ще съдържа и аудиозаписи – поетично четене в Лос Анжелис, което е част от тържеството по случай рождения ден на Джим; оказва се, последният в живота му…

Самият музикант се стреми да докаже, че е стойностен творец – още през 1969-а в интервю за „Ролинг Стоун” казва: „Искам хората да виждат в мен сериозния писател. Това винаги е била моя мечта.”

Така или иначе, името на Морисън се свързва най-вече с „Дорс” – групата, която създава през 1965-а заедно с Рей Манзарек. Бандата се превръща в символ на 60-те. Джим Морисън си отива от света ни на 27, а клавиристът на „Дорс” Манзарек – през 2013-а на 74.

The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics по предварителна информация ще излезе на 8 юни. Наред с текстовете, книгата ще съдържа и около 160 рисунки и снимки

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …