Начало / България / Роман от Здравка Евтимова е номиниран за наградата на италианската издателска колегия

Роман от Здравка Евтимова е номиниран за наградата на италианската издателска колегия

Роман от Здравка Евтимова е номиниран за наградата на италианската издателска колегия, обяви frognews.bg. Книгата “Sinfonia” беше публикувана на Апенините през 2005 г. Тя е сред 21 финалисти за наградата “Sinbad”, категория „Чуждестранна художествена литература“. Номинацията бе обявена на литературния фестивал в Мантуа, на който Евтимова беше специален гост.

Една от инициативите на фестивалът бе съставянето на Dictionario Europeo –Европейски Речник. За целта българската авторка трбваше да предложи дума от майчиния си език. Евтимова предложи   „ПОБЕДА“.

Евтимова описва предложената си дума като:

„Да наложиш превъзходството си по честен и почтен начин над своите опоненти . Да докажеш , че си по – силен от собствените си страхове и съмнения; Победата означава да извоюваш слава, за придобиеш майсторство и да постигнеш успех в борбата срещу безчестието, тиранията и лъжата.

Победата е да създадеш такова произведение на изкуството, което ще направи хората по-силни от унижението и глада.

Човечеството трябва на всяка цена да извоюва победа над бедността , за да сложи край на войните , да изкорени расизма и неравенството между половете по целия свят.

Моята родна страна България се нуждае от победи в икономическата сфера. Те ще бъдат основата,  благодарение на която децата ще растат здрави и силни, ще получат добро образование. Хората ще имат работа и няма да се страхуват за бъдещето си.“

Книги от Здравка Евтимова тук

Прочетете още

IMG-20230219-008 (2)

„Хеликон Перник“ отвори врати!

Новата книжарница е в сърцето на града Модерната и компактна книжарница от най-голямата книгоразпространителска верига …

Един коментар