Начало / Свят / Забъркаха Марио Варгас Льоса в скандал

Забъркаха Марио Варгас Льоса в скандал

Марио Варгас Льоса отрече появилата се информация, че е продал свои снимки и материал за личния си живот на испанското жълто списание „Hola!“, съобщи „Гардиън“. Слуховете бяха разпространени от критика на „Ню Йорк Таймс“ Джошуа Коен. Льоса нарече информацията „клеветническа и лъжлива“.

Критикът публикува ревю на сборника с есета на Льоса, озаглавен „Notes on the Death of Culture“. Големият писател разсъждава върху обсебеността на съвременното общество от развлекателната индустрия и консумеризма. Коен постави Нобеловия лауреат в категорията на „сърдитите стари писатели“, като твърди, че Льоса е привличал внимание с романите си по същия начин, по който го правят днешните известни личности.

Журналистът пише още, че писателят е загубил правото си да говори за смърт на културата, след като е изоставил съпругата си, с която живя 50 години. Той я напусна заради Исабел Преслер – модел и бивша участничка в конкурси за красота, известна най-вече с брака си с Хулио Иглесиас. Коен пише, че Льоса обявил връзката им в „Титър“, и продал „екслузивни снимки и разказ за себе си“ на жълтото списание „Hola!“.

В писмо до „Ню Йорк Таймс“, Льоса пише:

„Публикували сте информация за мен, която е едновременно клеветническа и лъжлива. Нямам профил в „Туитър“ и никога не съм публикувал нищо в който и да е профил в „Туитър“. Никога не съм продавал снимки или материали, свързани с личния ми живот, на списание „Hola!“ или която и да е медия. Поразен съм, че подобни клюки се публикуват в авторитетно издание като вашето.“

Впоследствие въпросните редове от ревюто бяха изтрити и под него беше поставено пояснение, в което се споменава, че Коен се е позовал на текст на британския таблоид „Дейли Мейл“ и неговите действия не отговарят на журналистическите стандарти на „Ню Йорк Таймс“.

Свързани заглавия
Доналд Тръмп принадлежи към достоен за съжаление вид

Марио Варгас Льоса: Левичарската идеология пречи на Латинска Америка

Марио Варгас Льоса: Най-важната роля на литературата е да възпитава критично мислене

Нов роман на Льоса излиза на български в началото на февруари

Марио Варгас Льоса дебютира на театралната сцена на 78

Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книги от Льоса тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

{FF70E0B5-0D13-441E-B3A3-8F8AB8064DD1}Img400

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продавани книги (28 август – 3 септември)

Джеймс Патерсън или Джеймс Ролинс? Не, според вица „водка или бира“, ние ще акцентираме на третото ново …