Начало / Свят / Открита е формула за разпознаване на убийците в книгите на Агата Кристи

Открита е формула за разпознаване на убийците в книгите на Агата Кристи

Експерти откриха формула, по която читателите могат да разпознават рано кои са убийците в романите на Агата Кристи, съобщи „Индипендънт“. Група изследователи бяха събрани от телевизионния канал „Drama“, за да проучват творчеството на най-значимата криминална писателка. Проучването е по случай 125-ата годишнина от рождението й, която се навършва на 15 септември тази година.

Изследвани са 27 от романите на Кристи, включително „Смърт край Нил“ и „Убийство в Ориент Експрес“. Сред изводите е, че убиецът е по-вероятно да е мъж, ако жертвата е удушена. Ако действието се развива в провинцията, шансът убиецът да е жена е 75%. С новата формула читателите могат да се опитват да изпреварват култовите герои Еркюл Поаро и Джейн Марпъл в разкриването на случаите.

„Събрахме най-различни статистически данни, включително споменавания на извършителя на престъплението във всяка глава и други концепции, използвани от авторката в романите. Открихме няколко модела, които се появяват често в книгите на Агата Кристи. Събрали сме информация относно годината на публикация, кой детектив разследва, какъв е полът на убиеца, какви са мотивите за престъплението и причината за смъртта. Обърнахме внимание и кога Кристи споменава за първи път извършителя във всяка книга. Интересно е да се отбележи например, че когато убиецът е мъж, той е по-скоро положителен или неутрален персонаж в началото. Докато ако е жена, тя е отрицателна героиня от самото начало на романа“, коментира д-р Доминик Джийнерод от Кралския университет в Белфаст.

Свързани заглавия
10-дневен фестивал отбелязва 125-тата годишнина от рождението на Агата Кристи

„Седемте циферблата“ от Агата Кристи (анотация и откъс)
Агата Кристи: Животът е една неразплетена мистерия

Грандиозна церемония по повод излизането на новия роман за Еркюл Поаро
Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …