Начало / Свят / Франция стана европейски шампион по куидич

Франция стана европейски шампион по куидич

Франция спечели първото издание на Европейските игри по куидич – спорт, измислен от Дж. К. Роулинг в суперуспешната й поредица детски романи за Хари Потър. Французите победиха Великобритания с 90:50 на финала, съобщи „Гардиън“. Първенството се проведе в китното италианско градче Сартеано в красивия регион Тоскана.

Френският отбор успя да надделее над 11 отбора по пътя си към титлата. Победителите сега гледат към Световното първенство по куидич, което ще се проведе през 2016 г. Мястото обаче все още не е определено.

Куидичът е доста особен спорт. Във всеки отбор има по 7 играча, на терена има 5 топки и 6 обръча, в които се отбелязват точки. Мачът започва по сигнал на съдия и свършва, когато е уловен сничът – малка топка с размерите на такава за тенис. Състезателите „яздят“ метли. Всички правила са подробно документирани в официален наръчник от 170 страници.

С изключение на факта, че играчите не летят като във фентъзи поредицата на Роулинг, куидичът е съвсем като в книгите. Той изобилства от физически сблъсъци и е един доста суров и интензивен спорт.

Куидичът е част от едни от най-известните книги и набира популярност. Много малко зрители обаче наблюдаваха Европейските игри в Сартеано. За това допринесе и ранното отпадане на домакина Италия, който преклони глава пред Белгия.

Свързани заглавия
Започва европейско първенство по куидич

Книги от Дж. К. Роулунг тук

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …