Начало / Свят / Родители във Флорида протестират срещу книги, в които се разказва за Ирак и Афганистан

Родители във Флорида протестират срещу книги, в които се разказва за Ирак и Афганистан

Родители в окръг Дювал във Флорида поискаха премахването на книги, чието действие се развива в Ирак и Афганистан, от учебната програма за третокласници на училищата в района, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Става въпрос за изданията „The Librarian of Basra“ и „Nasreen’s Secret School“, написани от Джанет Уинтър. Според родителите тематиката им е прекалено натоварваща за деца в трети клас. Освен това романите промотирали исляма.

И двата романа са базирани на истински събития. „The Librarian of Basra“ разказва за жена, която спасява книги от библиотека, която е изгорена в Ирак. Историята в „Nasreen’s Secret School“ е за момиче, което търси образование в Афганистан, управляван от талибаните. Деветима родители са подали оплаквания срещу заглавията на Уинтър, а срещу тях има и петиция и група във „Фейсбук“.

„Това са деца в трети клас. Не е нужно да знаят за ужасите по света. Ако не можем да насърчаваме децата да се молят на Исус Христос в обществените училища, защо да ги насърчаваме на четат Коранд и да се молят на Мохамед?“, казва Даян Робъртс от Дювал, Флорида.

Това далеч не са единствените четива в региона, срещу които са подавани оплаквания. Сред останалите през годините са „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен и „Some Swell Pup“ от Морис Сендак и Матю Марголис. Сред забранените заглавия в училищните библиотеки пък са „Angels in America“ от Тони Къшнър и „Дори каубойките плачат“ от Том Робинс.

Прочетете още

book-fire-mobile.5c111c08

Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Кампанията е срещу цензурата Акцията предлага „Разказът на прислужницата”, само че отпечатана върху алуминиево фолио. …