Начало / Читатели / „Любовен елексир“ от Ерик Еманюел Шмит (ревю)

„Любовен елексир“ от Ерик Еманюел Шмит (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Париж и Монреал – два мегаполиса, нямащи на пръв поглед нищо общо по между си. Във френската столица Адам е пленник на психоанализата, търсещ отговори за спонтанната си раздяла с Луиз – любовта на живота му, превърнала се в тлеещи останки.

Монреал приютява Луиз, търсеща оптимални нови хоризонти за хармония, щастие и любов.

Разбира се, написаното дотук няма как да не ви е прозвучало като поредната безцветна баналност, написана без капка проникновеност и съобразителност, но нека да не забравяме, че авторът е не друг, а именно Ерик–Еманюел Шмит. И той не ни разочарова и този път. Никак дори.

Епистоларните кореспонденции между бившите любовници Луиз и Адам са превъплъщението на универсалните любовни терзания в съвременния динамичен социум. Книга, триумфираща с върховното остроумие на Еманюел Шмит, прокрадващо се във философско-естетическите цветове на най-новото попадение от Шмит на българския книжен пазар.

Насладата от това четиво се крие в изключителната лекота на автора да сътворява пластове смисъл и проницателност в съжденията на героите си относно подвласността и свободата в любовта и опознаването на нейната необятност; чрез много тънка и изтънчена елегантност наблюдаваме зараждане на диалектически спор – от една страна Луиз – проявление на светската женска философия за привичките на любовта, изискуеми да се спазват от двете страни, и от друга страна Адам – образ на натуралистичния мъжки императив за нови и нови сексуални завоевания.

Любовта като затвор, любовта като стихийно проявление или като дълготраен любовен еликсир, от който единственият изход е да се отдадеш преклонно на цялото предстоящо време, прекарано с не толкова перфектната ти половинка. Това е литературната дилема, върху която Луиз и Адам се подхлъзват, падат, разтълкуват и обгръщат с чистотата на опрощението и вярата за общото ново начало.

Начало, поучило се от користните грешки на миналото, греещо в силата на по-доброто настояще.

Прочетете тази книга в някой тих, удобен промеждутък и се насладете на спокойствието и удовлетвореността от красивите разсъждения в книгата, които ще ви връхлетят инстантно…

„Любовен елексир“ тук

Прочетете още

larger

Продадоха любовно писмо от Екзюпери на търг за четвърт милион евро

Илюстрация на Антоан дьо Сент Екзюпери, представяща неговия най-известен персонаж върху малката му планета и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *