Начало / Свят / Излезе биография на Отис Рединг

Излезе биография на Отис Рединг

Биография на един от най-великите американски певци и музиканти, Отис Рединг, излезе на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф“. Книгата е озаглавена „Dreams to Remember: Otis Redding, Stax Records, and the Transformation of Southern Soul“ и е дело на журналиста от „Ню Йорк Таймс“ Марк Рибоуски. Издателство е „Liveright“. Рибоуски прави един забележителен очерк на човека, който в краткия си живот от едва 26 години успява да дефинира соул жанра и да проправи пътя за афроамериканците в музиката.

Рединг е роден през 1941 г. в Доусън, Джорджия. Напуска училище на 15-годишна възраст, за да работи и да помага на семейството си. Присъединява се към групата „Upsetters“. През 1958 г. става част от състава „Pinetoppers“, събран от китариста Джони Дженкинс. Случайно му е даден шанс да запише в студиото „Stax“ и веднага е забелязан като неподражаем талант. Първият сингъл на Рединг, „These Arms of Mine“ от 1962 г., става абсолютен хит.

Отис Рединг бързо се превръща от любимец на чернокожите жители на САЩ в световна звезда. Прави запомнящи се концерти в цяла Америка, както и в Лондон, Париж и други големи европейски градове. Въпреки невероятно бързия си успех, певецът остава несигурен в себе си. С помощта на множество интервюта Рибоуски показва, че тази несигурност го е тласкала в полюсни състояния. Рединг е в един момент добър и услужлив човек, а в следващия капризен, лекомислен и често непоносим за близките и обкръжението си.

Музикантът умира през 1967 г. в самолетна катастрофа, само месец преди дебюта на може би най-големия му хит, „(Sittin’ On) The Dock of the Bay“. След смъртта си е награден с приз „Грами“ за цялостен принос и е включен в Залата на славата на родекндрола, както и на текстописците. Рединг е наричан Краля на соула. Авторът повдига въпроса защо той не е получил тези признания още приживе и разсъждава дали в те са могли да спасят живота на гениалния певец от американския Юг.

Прочетете още

d74f90c6-994c-4db7-a96b-b1efd4a108d3

Шиниъд О’Конър: „Никой никога не ме попита какви бяха мечтите ми“

Чувствена и деликатна, тя си отиде на 56 Емоционалният ѝ глас предизвика сензация в началото …