Начало / Свят / Кметът на Венеция премахна книги за хомосексуализъм от градските училища

Кметът на Венеция премахна книги за хомосексуализъм от градските училища

Кметът на Венеция, Луиджи Брунаро, премахна от градските училища книги, които засягат хомосексуализма, съобщи thebookseller.com. Той заяви, че ще прегледа всички книги, разпространявани от предишната администрация, за да провери дали са подходящи за ученици.

Брунаро сподели, че някои книги се предлагат в библиотеките на обществените училща без да бъдат питани родителите, които имат право на мнение относно това какво ще четат техните деца. Кметът каза още, че няма да се плаши от „културното невежество“ на тези, които ще оспорят решението му.

Сред премахнатите издания са „Little Egg“ от Франческа Парди и „Jean Has Two Mums“ от Офели Тексие. Те, както и други четива, ще бъдат прегледани и оценени от специална комисия затова дали да се върнат в училищните библиотеки. Брунаро уточни, че заглавия, засягащи проблеми като расови различия и дискриминация като „Little Blue and Little Yellow“ от Лео Лиони остават в библиотеките.

Библиотеките в града се обединиха срещу предприетите стъпки от Луиджи Брунаро. Те стартираха каузата „Книги в черен списък? Бъди бунтовник – прочети ги!“, която най-вероятно ще увеличи продажбите на въпросните издания.