Начало / България / „Векът на Луи XIV“ от Волтер е вече в книжарниците

„Векът на Луи XIV“ от Волтер е вече в книжарниците

Първият том на „Векът на Луи XIV“ от емблематичния просветител  Волтер е вече на българския книжен пазар. Книгата е част от авторитетната библиотека „Тезаурус“ на „Изток-Запад“.

„Векът на Луи XIV“ е ценна не само защото дава обширен и задълбочен поглед върху управлението на Краля Слънце, тя е и  паметник на историографията от XVIII век. Начинът, по който Волтер описва събитията и хората в книгата, неговият исторически подход са забележителни за времето си и проправят пътя на съвременната историография. Текстът на Волтер е и основополагащ за френската литературна история.

Ето какво пише самият Волтер за „Векът на Луи XIV“:

„Стремежът ни не е да създадем само животопис на Луи ХІV, поставяме си и по-обширна цел – желаем да се опитаме да обрисуваме за потомците не действията на един-единствен човек, а духа на хората през един век, надминал другите със своето просвещение.“

Франсоа-Мари Аруе (1694-1778) е френски писател, философ, ерудит, станал символ на епохата на Просвещението. Видният интелектуалец е известен с псевдонима си Волтер. Той е изтъкнат мислител, оказал огромно влияние върху европейския интелектуален елит. Стилът му се отличава с елегантност и прецизност, както и с тънка ирония.

„Векът на Луи XIV“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …