На фокус
Начало / България / „Векът на Луи XIV“ от Волтер е вече в книжарниците

„Векът на Луи XIV“ от Волтер е вече в книжарниците

Първият том на „Векът на Луи XIV“ от емблематичния просветител  Волтер е вече на българския книжен пазар. Книгата е част от авторитетната библиотека „Тезаурус“ на „Изток-Запад“.

„Векът на Луи XIV“ е ценна не само защото дава обширен и задълбочен поглед върху управлението на Краля Слънце, тя е и  паметник на историографията от XVIII век. Начинът, по който Волтер описва събитията и хората в книгата, неговият исторически подход са забележителни за времето си и проправят пътя на съвременната историография. Текстът на Волтер е и основополагащ за френската литературна история.

Ето какво пише самият Волтер за „Векът на Луи XIV“:

„Стремежът ни не е да създадем само животопис на Луи ХІV, поставяме си и по-обширна цел – желаем да се опитаме да обрисуваме за потомците не действията на един-единствен човек, а духа на хората през един век, надминал другите със своето просвещение.“

Франсоа-Мари Аруе (1694-1778) е френски писател, философ, ерудит, станал символ на епохата на Просвещението. Видният интелектуалец е известен с псевдонима си Волтер. Той е изтъкнат мислител, оказал огромно влияние върху европейския интелектуален елит. Стилът му се отличава с елегантност и прецизност, както и с тънка ирония.

„Векът на Луи XIV“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …