Начало / Интервюта / Д-р Кишор Мета: Хомеопатията е завършена наука със светло бъдеще

Д-р Кишор Мета: Хомеопатията е завършена наука със светло бъдеще

Д-р Кишор Мета е зам.-директор на отдела за следдипломна квалификация в Медицинския колеж по хомеопатия „Сонаджирао Кширсагар“ в Бийд, Индия. Той е удостоен с наградата на името на д-р Б. K. Бос за най-добър преподавател и за цялостен принос в хомеопатията. От няколко дни на българският книжен пазар е трудът му „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“, която е истински помощник на студенти и за всички практикуващи. Книгата дава дълбоко разбиране за миазмичните блокажи по време на лечението.

С помощта на медицински център „Хирон“ д-р Мета гостува в радио „Хеликон“. Ето какво каза той за слушателите и читателите:

С какво започвате деня си?

– Започвам с практика и медитация. След това пия чай, освежавам се, а след това се приготвям да отида в клиниката, където обучавам и учениците си.

Вашата книга е за миазмите. Какво всъщност представляват те?

– Ние разработваме най-вече методи за лечение на хронични болести. За съжаление не успяваме винаги да проучим всичко по начина, по който искаме. Трябва да изследваме повече случаи, ако искаме да намерим най-добрите начини за лечение на хроничните болести. Миазмите са едно от препятствията. Това всъщност са дефекти в организма. Те се появяват през годините на съществуването на човешкия вид. За да можем да преодолеем тези препятствия, трябва да намерим техния произход. За да успеем трябва да изследваме еволюцията на човешките същества в дълъг период от време и как се развиват болестите в поколенията. Основателят на хомеопатията Самуел Ханеман, след много години опити и изучавайки с години редица заболявания, успял да разбере, че подтискането с лекарства на някои заболявания като гонорея, сифилис, създава предпоставки от образуването на тези дефекти в организма, които са всъщност миазмите.

Как карате пациента да говори и да обясни основата на своето заболяване?

– Пациентът има два основни проблема. Първият е клиничната му болест. Вторият е начинът му на живот. Първо се опитваме да му обясним от какво всъщност страда и до каква степен ние можем да помогнем. След това обясняваме колко дълго ще продължи лечението. От друга страна се опитваме да го накараме да разбере, че проблемът е и в начина му на мислене, нагласите и начина на живот и навиците му през годините. Именно този начин на мислене стимулира болестта. Опитваме се да ги накараме да осъзнаят, че само лекарства няма да им помогнат. Като разберат същността на своя проблем и променят нагласата си и начина си на мислене и живот, ще бъдат свободни и няма повече да боледуват. Това са двете основни практики.

Възможно ли е да формулирате универсална рецепта за всеки един човек?

– Това е много общ въпрос. Ако хората живеят простичко, имат добра хигиена, хранят се правилно и правят упражнения всеки ден, практикуват йога и медитация… Същността се крие в чистия и простичък начин на живот, мислене и нагласа. Ако страдат от определена болест, хомеопатията може да им помогне.

Мислите ли, че в България има достатъчно образовани лекари, които да разберат посланието на вашата книга „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“?

– Наистина има добри доктори в България. Особено в центъра, в който аз обучавам специалисти. Те успяват да разберат същността на хомеопатията много добре. Има и други добри хомеопати у вас, които имат огромен потенциал както и способностите да развият добре хомеопатията като начин на лечение. Виждал съм как лекуват и работят и успяват да помагат и да лекуват хората. Това, от което България има нужда е по-добра програма за обучение на специалисти в сферата на хомеопатията, като тази, която имаме в Индия. Имаме университет, в който специалистите се обучават пет години и половина. Постепенно и в България се намират хора, които обучават хомеопатите.

Как кармата влияе на здравето и възможно ли е хомеопатията да я промени за добро?

– Именно в книгата „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“ тази философия е обяснена. Човешките същества страдат заради своята карма. Физическите болести са само едно проявление на кармата. Те са онаследени от родителите. Това се крие в идеята за прераждането.

Може ли да се използва хомеопатия в лечението на животни?

– Ние лекуваме домашни животни от различни стомашни проблеми, инфекции, бъбреци.

Какво мислите за така наречените антидоти като чай, кафе, мента и т.н.?

– Стимулантите не са позволени в хомеопатията, защото намаляват ефекта от лекарството. Когато приемаме лекарство орално, то  минава по определен път. Ако е взет стимулант, той ще попречи на лекарството да премине и ще спре ефекта му. За да избегнем това да се случи ние съветваме пациентите да не взимат стимуланти поне 15 минути преди и след приемане на лекарството. Кафето и алкохолът така или иначе не са полезни за здравето и трябва да ги избягваме.

Препоръчвате ли хомеопатично лечение след химиотерапия, инсулт? Как се справя тя с нелечимите заболявания?

– За хората, които страдат от заболявания като рак, препоръчваме палиативно лечение.  То има предимство пред всякакво друго лечение. Принципно никога не позволяваме на пациентите да прилагат химиотерапия. Ако хомеопатията се прилага без други начини на лечения и се използват подходящо подбрани лекарства се помага на пациента много по-добре отколкото с химиотерапия или радиация. В Индия много лекари успяват да лекуват пациенти болни от рак и има ракови центрове, в които се прилага хомеопатия. Затова можем да кажем спокойно, че хомеопатията има потенциала да помага на тези пациенти, но тези методи трябва да продължат да се изследват.

Хомеопатията тип алтернативна медицина ли е? Може ли човек да се чувства спокоен за здравето си само с нея?

– Алтернативната медицина е грешна концепция за хомеопатията. Хомеопатията е най-модерната форма на медицина. Тя е само на 300 години и се развива навсякъде по света. Има много повече потенциал и ресурси от останалите методи за лечение. Аз не бих определил хомеопатията за алтернативна медицина.

Какво е отношението ви към ваксините?

– Ваксинациите имат добър ефект. Но всяко дете, което се ваксинира, трябва да се следи преди и след това. Реакциите са различни. Ако се даде точното лекарство на детето след раждането, могат да бъдат избегнати много инфекции след това.

На какви пациенти успяхте да помогнете в България?

– Атопичен дерматит се среща много често при децата. Алергичната астма – също. Друг проблем при децата е аутизмът. Тези три вида заболявания са най-често срещаните в България. Много от тях се лекуват много добре именно чрез хомеопатията.

Какво е завещанието на цялата тази наука за бъдещите поколения?

– Хомеопатията е завършена наука. Бъдещето й е много светло. Ако докторите навсякъде по света в хомеопатията развият добри системи за образование и обучение на специалисти, те ще могат да предложат на хората максимално добри методи за лечение. Защото хомеопатията не вярва в каквото и да е подтискане и се движи в синхрон с природата. Затова бъдещето е много светло.

С какво книгата „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“ е уникална и по-различна от останалите по темата за хомеопатията?

– Доколкото аз знам, това е единствената книга, която философски и клинично обяснява симптоматичната страна на миазмите. Това е единствената книга, в която случаите на пациентите и „Органон“-а са обяснени в детайли. Няма друга книга, в която проблемът с миазмите е обяснен и подкрепен с научни доказателства, подкрепени и от „Органон“-а.

 

Свързани заглавия

„Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“ от д-р Кишор Мета (анотация и откъс)
„Скритите причини за хроничните болести“ от д-р Кишор Мета излиза на български

„Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …