Начало / Любопитно / „Ебола. Историята на един смъртоносен вирус в природата и сред хората“ от Дейвид Куомън (анотация)

„Ебола. Историята на един смъртоносен вирус в природата и сред хората“ от Дейвид Куомън (анотация)

Журналистът Дейвид Куомън се впуска в прецизно разследване по следите на Ебола, разграничавайки фикцията от реалността. Със смъртност от 90% Ебола убива бързо и болезнено, но дали ще се превърне в реален филм на ужасите? Куомън разглежда перспективите пред плашещата действителност, нарастващия шум и митове, които обграждат вируса. Американският журналист умело поставя последните налични данни за болестта на картата на историческия ѝ контекст. Връща се до първите документирани случаи през 1976 г. и проследява научните и медицински изследвания до днес.

Куомън показва, че и без излишен апокалиптичен драматизъм историята на вируса е ужасяваща. Той обяснява, че експертите не знаят точно как действа вирусът. С преплитането на непосредствен репортаж и изследвания от мястото на събитието, с интервюта на различни специалисти и очевидци, това проникновено четиво предоставя на читателя един нов и задълбочен поглед към Ебола – какво е известно, какви загадки остават и какво може да се оспорва. Това е книга, която разбунва духовете, без да насажда безпочвен страх.

„Колкото по-висок е броят на случаите, твърди Куомън, толкова по-голяма е вероятността вирусът на ебола, какъвто го познаваме, да еволюира към нещо по-добре адаптирано за преминаване от човек на човек, сценарий, който в момента съществува само в кошмарите ни.”

Това издържано научно изследване се чете като детективски роман, разсъблича митовете и оставя скелета на несигурното бъдеще.

 

ЗА АВТОРА

Дейвид Куомън (р. 1948) е американски журналист, писател и изследовател. В продължение на петнайсет години списва рубриката „Природни закони“ в списание „Аутсайд“. Негови статии се появяват и на страниците на „Нешънъл Джиографик“, „Харпърс“, „Ролинг Стоун“, „Ню Йорк Таймс Бук Ревю“ и други периодични издания. Работата му включва пътувания из джунгли, планини, отдалечени острови и блата.

 

ОТЗИВИ

 Мичико Какутани, „Ню Йорк Таймс“:  „Това четиво успешно представя тревожните събития от 2014 г. в един исторически контекст… Книгата на Куомън, като повечето произведения за вируса Ебола, е дълбоко потресаваща, но също така е и трезво написана, което я извежда на преден план сред множеството заглавия по темата, повечето от които страховити истории на ужасите или медицински трилъри.“

  Бил Брайсън:  „Дейвид Куомън е майстор.“

„Ню Йорк Таймс“: „Куомън е не просто един от най-добрите писатели учени, той е сред едни от най-добрите писатели изобщо.“