Начало / Свят / Алън Мур завърши роман от над милион думи, съмнява се, че някой ще го чете

Алън Мур завърши роман от над милион думи, съмнява се, че някой ще го чете

Алън Мур, легенда в света на комиксите, завърши втория си роман, „Jerusalem“, съобщи „Гардиън“. Новината беше обявена от неговата дъщеря, Леа, в социалната мрежа „Фейсбук“. Книгата съдържа над 1 милион думи, което я прави по-дълга от Библията и „Война и мир“ от Лев Толстой. Още преди години Мур обяви, че се съмнява някой да прочете творбата му, но това изобщо не го притеснява.

Мур, известен с комикси като „Пазителите“ и „В като Вендета“, започна работа по „Jerusalem“ през 2008 г. Действието се развива в малка област в близост до Нортхямптън – града, в който авторът е израснал. Книгата изследва историята на този район. Мур рефлектира върху своето семейство, важни исторически събития и разбира се, света на жанра фентъзи.

През 2011 г. Мур сподели:

„Всеки по-способен редактор ще ми каже да изрежа 2/3 от книгата, но това няма да се случи. Съмнявам се Херман Мелвил да е имал редактор. Ако е имал, той щеше да го накара да изреже дългите обяснения, свързани с ловенето на китове. Щеше да му каже: Мини направо на интересното, Херман! Едва ли някой ще прочете книгата ми. Няма да я пусна и в електронен формат. Стига да мога да си сложа огромната, ужасяващо тежка книга на рафта вкъщи, ще съм щастлив.“

Засега „Jerusalem“ няма издател и дата за публикация. Критиците обаче смятат, че когато и да излезе, романа ще бъде фактор в света на литературата.

Алън Мур е британски автор на комикси, роден през 1953 г. Той е признат за един от най-добрите в историята в своята сфера. Медиите на Острова нееднократно са го обявявали за „един от най-важните британски автори през последните 50 години”. Известни негови произведения са „От Ада”, „Лигата на необикновените”, „В като Вендета”, „Пазителите” и др.

Свързани заглавия
Излезе биография на Алън Мур
Алън Мур пише сценарии за късометражни филми

Алън Мур представя Хари Потър като Антихрист
Алън Мур критикува Франк Милър заради „Окупирай Уолстрийт”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …