Начало / Любопитно / Живот на ръба (9 книги за оцеляването)

Живот на ръба (9 книги за оцеляването)

Съвсем наскоро писателят Петър Делчев се завърна от рискованото си пътешествие с кану в Черно море. Авторът на „Трънски разкази“ и „Кастинг за месия“ не успя да осъществи напълно намеренията си заради лошите атмосферни условия. Опитът му обаче ни накара да се замислим за великите оцелявания, описани в литературата. Подобен списък книги представи блогът  thereadingroom.com:

 

„Марсианецът“ от Анди Уеър

Марк Уотни е истинска легенда, след като става първият човек, стъпил на Марс. Трагедията започва с пясъчна буря, която пробива скафандъра му и едва не го убива. Изоставен от колегите си астронавти, той се озовава на милиони километри от Земята, сам, без комуникационна система. А дори да имаше такава, храната би му свършила много преди НАСА да изпрати спасителна мисия. Ала по всичкo личи, че едва ли ще оцелее достатъчно дълго, за да умре от глад. Далеч по-вероятно е дефектното оборудване, непрощаващата Червена планета или добрата стара „човешка грешка” да го докопат първи. Но Марк Уотни няма да се предаде без бой.

„Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг

Един самолет катастрофира на самотен остров и единствените оцелели са група ученици. Голдинг сътворява истински учебник по междучовешки отношения в кризисни ситуации. „Повелителят на мухите“ може да се разглежда и като внушение за незрялата възраст, която, следвайки неумолимите закони на общественото развитие, клони към произвола и насилието, откривайки най-късия път към дивачеството.

„Животът на Пи“ от Ян Мартел

Авторът ни отвежда във фантастичното пътешествие на индийско момче, оцеляло след корабокрушение в Тихия океан на път за Канада. Единствена компания в самотното му плаване е бенгалски тигър, както и хиена, зебра със счупен крак и орангутан. Това е свеж, оригинален, остроумен и пълен с множество интересни факти разказ, това е приключение, каквото не сте преживели досега, история, която ще ви накара да повярвате в силата на литературната измислица.

„The Lifeboat“ от Шарлот Логан

Книгата разказва за енигматична млада жена, чиито живот се променя, след като океанският лайнер, на който прекарва медения си месец, мистериозно експлодира. Съпругът й и осигурява място с спасителната лодка с група непознати. Скоро оцелелите разбират, че лодката им е свръх натоварена…и трябва да намерят начин да намалят товара й.

 

„Животът и приключения Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо

Вече над 270 години класиката на Дефо очарова и омагьосва въображението на малки и големи.Един млад мъж бяга от богатство, сигурност и семейство в морето. На света не е имало човек като Робинзон Крузо, чиито собствени приключения да са заслужили в по-голяма степен своето представяне пред обществото и да са били толкова подходящи за отпечатване. Превратностите в неговата съдба надхвърлят границите на всичко познато, тай като едва ли е възможно друг човешки живот да е бил изпълен с повече премеждия.


„Старецът и морето“ от Ърнест Хемнгуей

Това е шедьовърът на Хемингуей. През 1953 г. писателят получава за повестта си наградата „Пулицър“. Книгата представя историята на малкия човек сред необятния свят – той е победител и победен, стоик и мечтател, съхранил мъжеството и достойнството си. Главният герой е кубински рибар, който преследва мечтата на живота си – огромна риба, с която най-накрая се среща, но трябва да се пребори и с огромните предизвикателства и океанските течения.

 

„Стая“ от Ема Донахю

Петгодишният Джак живее в Стая и дори не подозира, че извън нея съществува свят като този в Телевизор. Един ден обаче токът спира и нищо за него и Мам вече няма да е същото. Стая” е преведена на повече от 30 езика и е номинирана за наградата „Букър”.

 

„Сред дивата пустош“ от Джон Кракауер

През април 1992 г. младеж от заможно семейство поема на автостоп към Аляска и остава сам сред дивата природа на север от връх Маккинли. Името му е Кристофър Джонсън Маккендлис. Дарява спестяванията си от близо 25 000 долара за благотворителност, изоставя колата и повечето си вещи, изгаря всички останали банкноти от портфейла си, за да започне нов живот… Четири месеца по-късно разложеното му тяло е намерено от група ловци на елени. През 2007 г. Шон Пен създава високо оценения от публиката и критиката едноименен филм с Емил Хърш в главната роля.

 

„Lost in the Jungle“ от Йоси Гинсберг

Четирима пътници се срещат в Боливия и тръгват заедно към дъждовните гори в Амазония. Но пътешествието, което започва като голямо приключение се превръща в истински кошмар. След седмици изгубени и скитащи и девствената природа, четиримата се разделят и по двойки търсят спасение.

„127 Hours“ от Арън Ралстън

Авторът е 27-годишен любител на природата и приключенец. Един ден решава да тръгне на пътешествие в каньоните на Юта. На 13 километра от джипа му се случва произшествие – парче скала го ранява и го праща в бездната. Той е измъчван от дехидратация, глад, температурни амплитуди. Накрая се примирява, че единственият начин да оцелее, е да ампутира сам ранената си ръка.

 

Свързани заглавия

Петър Делчев: Получи се добра разузнавателна експедиция

Петър Делчев е в открито море

Петър Делчев: Моята експедиция не е състезание с някого или нещо, а опит за духовно изживяване

Авторът на „Трънски разкази“ ще прекоси сам Черно море с каяк

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …