На фокус
Начало / Любопитно / „…Вярваме само във войната“ (9 книги за Първата Световна Война)

„…Вярваме само във войната“ (9 книги за Първата Световна Война)

На този ден преди точно 100 години официално започват военните действия от Първата световна война. На 4 август 1914 г. Германия нахлува в Белгия, в отговор на което Великобритания й обявява война. Следват години кръвопролитни битки, описани от най-майсторските пера в света.

„Ние не сме вече никаква младеж. Не искаме вече за завоюваме света. Ние сме бегълци. Бягаме от себе си, от собствения си живот. Бяхме осемнадесетгодишни и започнахме да обичаме света и живота: накараха ни да стреляме по тях. Първата избухнала граната попадна в нашите сърца. Ние сме откъснати от всяка дейност, от всякакво стремление, от всякакъв напредък. Вече не вярваме в тях, вярваме само във войната“, казва в най-популярния си роман „На западния фронт нищо ново“ един от участниците във войната – Ерих Мария Ремарк.

Във връзка с годишнината www.lira. Bg Ви предлага 8 книги свързани с Първата Световна Война.

 1. „История на Първата световна война“ от Базил Лидъл Харт

Сам участник в бойните действия, Сър Базил Лидъл Харт разказва едновременно и като участник, и като историк. Книгата му освен хроника на войната може да служи и за учебник. Той доразвива някои тактически военни принципи като например системата за строева подготовка и използването на танкове. Книгата провокира преосмисляне на историческите факти и е изключително полезна както за тези, които са наясно със събитията, описани в нея, така и за читателите, които запръв път попадат на темата и биха искали да научат повече за случилото се през Първата световна война.

2. „Историята на Първата световна война 1914-1918“ от проф. Дейвид Стивънсън  

Този мащабен документален труд  на утвърдения английски историк проф. Дейвид Стивънсън  предлага забележително по своя обхват и дълбочина изследване на Първата световна война. Със силата на фактите на документите и на проницателния анализ той описва в детайли, с епичен размах, това сложно, противоречиво и опустошително събитие от близкото минало на човечеството.

 

3. „Всичко, което трябва да се знае за Първата Световна война 1914-1918“ от Хесус Ернандес

Енциклопедично четиво за всичко, случило се между 1914 г. и  1918 г.. Сражения, личности, пълководци и решаващи събития от войната, която промени историята на ХХ век. Разказ за Първата световна война, за онзи вълнуващ и изобилстващ от събития исторически период, в който ужасът на военния сблъсък прехвърля всякакви граници.

 

4. „Врагът“ от Ерих Мария Ремарк

Публикувани за пръв път през 1930–31 г. в американското списание Collier’s Weekly, те са продължение на романа „На Западния фронт нищо ново“. Всички те имат една тема – стигмата на войната, проличала си чак години по-късно, чрез драматичните промени у хората.

 

5. „Приключенията на добрия войник Швейк през световна война“ отЯрослав Хашек

„Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата на историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски….“

Така Хашек представя най-популярния си герой. Анархист по убеждения чешкият класик представя сатира на войната в най-чист вид, която всеки трябва да прочете.

6. „Птича песен“ от Себастиан Фолкс

В. „Сънди експрес“ нарича бестселъра на Фолкс „Хипнотична история за любовта и войната.”. книгата е разказ за любовта, смъртта, секса и оцеляването. Всичко това – по време на война. Сюжет, съпоставим със „Сбогом на оръжията“ и „Английският пациент“.  Не случайно британците го класират на 13-то място в „Big Read” на BBC за най-обичаните 100 романа в английската литература, а през 2005 г. е включен в класацията на „Обзървър” за най-значимите британски романи през последните 25 години.

7. „Сбогом на оръжията“ от Ърнест Хемингуей

“Сбогом на оръжията” вече е на над 80 години и продължава да се чете като едно от най-честните и трогателни свидетелства за Първата световна война.

„Защо този човек е толкова погълнат и завладян от войната? Защо един писател трябва да проявява интерес към това вечно, ужасяващо, кръвожадно и нечисто престъпление – войната?“ пита се самият Хемингуей, в качеството си не само на писател, военен хронолог, но и на очевидец и участник във войната.

8. „Боен кон“ от Майкъл Морпурго

Едноименната филмова адаптация на Стивън Спилбърг направи тази антивоенна приказка за малки и големи популярна в цял свят. Лентата спечели симпатиите дори на Филмовата академия и получи няколко номинации за „Оскар“. Изключително човекшка история за война, приятелство, възмъжаване и човещина.

 

9. „Най-дългият годеж“  от Себастиен Жапризо

Още една романтична история за война, написана майсторски и спечелила си слава и чрез едноименния филм. Един калейдоскоп от случки и гледни точки за войната и пораженията, които тя може да нанесе.

 

 

 

Книги от Ерих Мария Ремарк тук

Книги от Ярослав Хашек тук

Книги от Ърнест Хемингуей тук

Книги от Майкъл Морпурго тук

Книги от Себастиен Жапризо тук

 

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …