Начало / Свят / Тери Пратчет отказа участие на събитие заради здравословни проблеми

Тери Пратчет отказа участие на събитие заради здравословни проблеми

Сър Тери Пратчет отказа участие на публично мероприятие заради здравословни проблеми, съобщи „Гардиън”. Писателят, който беше диагностициран с Алцхаймер през 2007 г., обяви, че болестта няма да му позволи да се появи на Международната конвенция на Светът на диска. Мероприятието ще се проведе в Манчестър през август.

„Отлагах оповестяването на тази новина дълго време и в добри дни дори си мислех, че изобщо няма да ми се наложи. Много съжалявам за това, но избягвам ефектите на болестта и продължавам все още да пиша вече толкова дълго – повече, отколкото всеки от нас си е мислел, че е възможно. Сега обаче този проблем стои на пътя ми, заедно с други заболявания на старостта”, публикува авторът на сайта на конвенцията.

66-годишният Пратчет ще пропусне събитието за първи път. Той ще изпрати черната си шапка – негова запазена марка – на своите фенове. Писателят ще отговаря на техни въпроси и чрез видео чат.

„Казват, че времето продължава напред, и то го прави, макар да ми се налага да тичам доста бързо, за да успявам да бъда една крачка пред него. Чаках с нетърпение да видя вашите усмихнати, щастливи лица. Искам всички да се забавлявате. В тази ситуация се забавлявайте наистина много”, допълва Пратчет.

От книги на Пратчет са продадени 75 милиона копия в цял свят. Синдромът не го забави изобщо – от 2007 г. той е публикувал много признати книги, сред които „Snuff”, „Raising Steam” и „Дългата земя” – съвместен проект с автора на научна фантастика Стивън Бакстър.

Романистът е сериозен активист в борбата срещу Алцхаймер. Той дари 500 000 паунда лични средства за изследвания в тази област. Пратчет изнася и лекции по този въпрос. На лекция през 2010 г. той заяви:

„Няма да позволя на Алкхаймер да ме пречупи – аз ще го пречупя. Ще живея живота си пълноценно до последно и ще умра преди последната атака на болестта. Ще бъда у дома, на кресло на ливадата, с бренди в ръка, което да ми помогне да преглътна поредния модерен коктейл, който някой услужлив доктор ми е дал. И с Томас Талис на своя айпод ще се ръкувам със смъртта”.

Свързани заглавия
Обявяват 8-ми април за международен ден на Тери Пратчет

Тери Пратчет централна фигура на Панаира на книгата в Лондон

Тери Пратчет и Стивън Бакстър за „Дългата земя”: Каквото правеше единият, винаги минаваше и през другия
Прасе ще бъде кръстено на роман на Тери Пратчет
15 писатели обясняват защо пишат
Сър Тери Пратчет: SMS-ите и социалните мрежи вредят на развитието на децата
Тери Пратчет – живот в писане

Книги от Тери Пратчет тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …