Начало / България / Започват честванията на Вазов и „Под игото”

Започват честванията на Вазов и „Под игото”

От днес, 3 юли, в Сопот – родното място на Иван Вазов, започват серия инициативи, с които ще се отбележат  164 години от рождението му и 120 години от първото издание на романа „Под игото“. Най-популярният и първи български роман е писан в Одеса и издаден през 1894 г. от „Т. Ф. Чипев”.

От 17 ч  в къщата-музей „Иван Вазов“ се открива изложба за историята на „Под игото” през годините. Наред с многото копия на романа на различни езици, посетителите могат да видят и ценното му първо издание. Фотоизложба „Сопот – минало и настояще“ ще съпътства библиографската сбирка. Автор на фотографиите е Пламен Самуилов.

Срещи със съвременни писатели, музикално-поетични вечери, Сопотска седянка и концерти, ученическа викторина и моноспектакъл на Николай Урумов са включени в празничната програма. Честванията ще продължат  до 9 юли, когато в църквата „Св.св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена тържествена литургия по повод годишнината на Вазов. След това от 14 ч е насрочена традиционната среща с носителя на националната литературна награда „Иван Вазов“. Официално обаче името на лауреата ще бъде съобщено едва на церемонията по награждаването му, която ще се състои от 18,30 ч в театралната зала на читалището.

Берковица също се включва в честванията на Вазов. По този повод в къщата-музей на писателя е открита специална изложба. Вазов е живял в Берковица в първите две години след Освобождението и е бил съдия в окръжния съд в града. Там основал туристическо дружество и е написал едни от най-хубавите си творби.

Издания на Вазовите творби тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …