Начало / Свят / Пейки с мотиви от класически книги украсиха Лондон

Пейки с мотиви от класически книги украсиха Лондон

Пейки с мотиви от литературни класики се появиха на лондонските улици, съобщи Би Би Си. 50 пейки, украсени с дизайн по идея на автори и илюстратори с цел да изглеждат като отворени книги, от вчера красят английската столица. Идеята е на благотворителната организация „National Literacy Trust”, която прави кампания в подкрепа на книгите и четенето.

Сред книгите, по мотивите на които са направени пейки, са „Как да си дресираш дракон” от Кресида Коуел, „Питър Пан” от Джеймс Матю Бари, „Боен кон” от Майкъл Морпурго, поредиците за Джеймс Бонд от Ян Флеминг и Шерлок Холмс от сър Артър Конан Дойл, сериите за Мери Попинз от Памела Травърз и Еркюл Поаро от Агата Кристи и др.

Пейките ще бъдат изложени на търг на известния площад в Лондон „Саутбанк център” на 7 октомври. Събраните средства ще бъдат инвестирани в инициативи в Обединеното кралство за борба срещу неграмотността.

От „National Literacy Trust” обявиха също така, че ново проучване показва, че децата се наслаждават все повече на четенето. През 2013 г. са интервюирани 30 000 деца между 8 и 16 години и цели 53,3% от тях са споделили, че харесват четенето много. Това надминава най-високия резултат от подобно изследване на организацията. Той беше от 2005 г. – 51,4%.

Фото: Би Би Си

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …