Начало / Свят / Мемоарите на Хилари Клинтън забранени в Китай

Мемоарите на Хилари Клинтън забранени в Китай

Новата автобиография на Хилари Клинтън, „Hard Choices“, беше забранена в Китай, съобщи „Гардиън“. Новината беше потвърдена от издателството на книгата, „Simon & Schuster“. Творбата, която излезе преди по-малко от месец, проследява 4-те години на Клинтън като държавен секретар на САЩ по време на първия президентски мандат на Барак Обама.

Причината за цензурата е факта, че авторката нееднократно нарича управлението в Китай репресивно. Тя пише, че страната е „центъра на антидемократичното движение в Азия“. Джонатан Карп, президент на „Simon & Schuster“ заяви, че китайските издатели са отказали правата за превод, а търговските вериги отказват да разпространяват дори копия на английски език от автобиографията.

„Случващото се е нещастие и е обезкуражаващо. И е ясна индикация на колко ниско ниво е интелектуалната свобода в Китай“, коментира Карп.

Китайските власти държат под силен контрол издателската индустрия в държавата. Обикновено книгите минават под стриктна проверка преди да бъдат публикувани. Въпреки това местната преса се отнася със съпругата на бившия президент Бил Клинтън като със звезда. Макар положителните коментари обаче, фокуса обикновено е върху нейната личност и излъчване, а не върху политическите й убеждения.

Свързани заглавия
Хилари Клинтън: Семейството ни беше разорено след като напуснахме Белия дом

Новата книга на Хилари Клинтън излиза на 10 юни

Биография на Хилари Клинтън излиза през февруари
Хилари Клинтън ще пише книга за мандата си на държавен секретар на САЩ
Хилари Клинтън планира нова автобиография

„Преживяна история“ от Хилари Клинтън тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …