Начало / Критика / Вал Макдърмид: Ако започвах днес, нямаше да направя кариера като писателка

Вал Макдърмид: Ако започвах днес, нямаше да направя кариера като писателка

Криминалната писателка Вал Макдърмид заяви, че ако стартира кариерата си на писателка днес, ще се провали. Тя говори пред британското издание „Телеграф“. Авторката на „Изгорени мостове“ и „Струна в кръвта“ е на мнение, че в днешно време издателите не подкрепят достатъчно авторите в началото на техния път и не дават шанс на нови имена.

Макдърмид коментира:

„Ако публикувах първите си 3 романа сега, нямаше да имам кариера, защото никой нямаше да издаде четвъртия заради ниските им продажби. Когато стартирах през 1987 г. прошката имаше място в света. Човек можеше да допусне грешки дори публично. Имахме време и пространство да се развием като писатели. В началото писах тези книги, които исках да пиша, макар те да не се продаваха добре. Но получих шанс да се развия. Това е нещо, което днес не може да се случи. Никой няма да те чака да напишеш половин дузина романи и да откриеш себе си. Ако не влезеш в бестселър листите и не бъдеш номиниран за награда, казваш сбогом“.

Днес творчеството на Макдърмид се разпространява в цял свят, включително България. От нейни романи са продадени над 10 милиона копия. Друга писателка, на която й отнема доста време, преди да стане наистина известна, е Хилари Мантел. Тя публикува книги от 1985 г., преди да се наслади на масов успех с романа от 2009 г. „Вълци“. Мантел е казвала в миналото, че днес издателският бизнес функционира на принципа „всичко или нищо“.

Вал Макдърмид е шотландска писателка, родена през 1955 г. Тя е известна най-вече със съспенс поредицата си за профайлъра Тони Хил. Автор е и на поредиците „Lindsay Gordon” и „Kate Brannigan”, както й други романи. На български от нея са преведи „Струна в кръвта”, „Скритият пожар”, „Възмездие от гроба” и др.

Свързани заглавия
Излезе версията на Вал Макдърмид на „Абатството Нортангър“ от Джейн Остин

Вал Макдърмид с пореден съспенс трилър

13 велики писателки на мистерии

Книги от Вал Макдърмид тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …