Начало / Свят / Андрей Курков публикува записките си за конфликта в Украйна

Андрей Курков публикува записките си за конфликта в Украйна

Украинският писател Андрей Курков ще публикува записките от своя дневник, свързани с конфликта в неговата родина, съобщи „Гардиън“. Книгата, озаглавена „Ukrainian Diaries“, ще излезе във Франция и Германия в края на този месец, а през юли ще бъде и в британските книжарници.

Записките на Курков започват от 21 ноември 2013 г., когато правителството на Украйна реши да спре процеса на интеграцията си в ЕС и продължават до последните дни на април тази година. Творбата ще бъде микс от коментари от мястото на събитията, политическа история на страната и лични впечатления на Курков за кризата.

Писателят коментира:

„Възнамерявах да напиша книга за Украйна, предназначена за чуждестранните читатели. Тя щеше да помогне за разбиването на клишета и стереотипи за Украйна, които съществуват благодарение на журналисти и някои политици“.

Тогава обаче се случват събитията през ноември и именно те променят планове на Курков. Той допълва:

„Водя си личен дневник вече 35 години, в който обяснявам моя живот и този на моето семейство, също ситуацията в Киев и страната въобще. Помислих си, че записките в този дневник, придружени с малко разяснения за история и реалност, ще има повече успех от един сборник с есета например. Затова си записвах всеки ден какво се случва в Украйна, в нашата къща дори от 21 ноември насам. Разбира се, събитията продължават и до днес. Но много важни неща, включително разсъждения за окупацията на Крим, са в моите бележки. Всяка вечер изпращах текстовете си на своите преводачи в Берлин и Париж“.

Само преди месец Курков беше награден с Орден на почетния легион – едно от най-престижните индивидуални отличия във Франция.

Андрей Курков е украински писател, роден през 1961 г. Има публикувани както книги за възрастни, така и детски произведения. Творчеството му се характеризира с черен хумор и сюрреализъм. Негови творби са преведени на 25 езика. На български са преведи „Смъртта на непознатия”, „Законът на охлюва”, „Добрият ангел на смъртта” и „Последната любов на президента”.

Свързани заглавия
Книги от Андрей Курков тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …