Начало / Читатели / „Синята брада” или защо приказките не са това, което бяха

„Синята брада” или защо приказките не са това, което бяха

Юлия ПЕТКОВА

Почитателите на Амели Нотомб вече очакват с интерес филмовата адаптация на „Синята брада” – предпоследната творба на екстравагантната белгийска писателка. Романът има огромен кинематографичен потенциал заради диалогичната си форма,  а както всички знаем, Нотомб е неоспорим майстор на словесните стрелби. От друга страна, всяка нейна книга е пулсираща авторефлексия или своеобразен автотерапевтичен сеанс, който приобщава читателя, независимо от волята му.

Сюжетът: Залагайки на познатата повествователна техника, Нотомб разгръща брилянтно психическата борба между главните герои на фона на позлатения артистичен декор на една величествена сграда. Разговор на зловещи теми, гарниран със скъпо шампанско, постепенно ги въвежда в лабиринтите на една необичайна любовна връзка. Сатюрнин работи в Лувъра и е по следите на следващата си квартира, когато попада на обява за прекрасна стая в аристократичен имот срещу символичен наем. Осъзнавайки, че собственикът дон Елмирио има съмнителна репутация и че предишните му осем наемателки са изчезнали  при мъгливи обстоятелства, тя не се отказва. Става негова спътница, но между двамата стои една заключена стая, достъпът до която й е отказан.
„Синята брада” е любимата приказка на Амели Нотомб и  тя не прощава на Шарл Перо – своя роман „реплика” създава в знак на протест, че образът на главния герой в историята не е обяснен както подобава. Нейното обяснение в любов към Елмирио е достатъчно находчиво, интригуващо и стилно, за да привлече вниманието на Даниел Отьой.

Изтъкнатият френски актьор и режисьор планира да заснеме пълнометражен филм по „Синята брада” и сам да изиграе централната роля. „Имам изключително ясна представа за това как Париж може да се събуди като сцена на една модерна приказка”, споделя талантливият творец. Той ще влезе в кожата на аристократа Елмирио, но останалите представители на актьорския състав все още не са известни. Шествието на филма по екраните се очаква след края на 2015 г.

Това е третият роман на Амели Нотомб, който ще оживее в киносалоните, след „Хигена на убиеца”, екранизиран през 1999 г. от Франсоа Руджери с Жан Ян и Барбара Шулц в главните роли, и „Изумление и трепет” на режисьора Ален Корно със Силви Тестю.

Амели Нотомб е родена през 1967 г. в Кобе, Япония, в семейство на дипломати. Шеметната й литературна кариера е маркирана с множество отличия, а произведенията й са преведени на 46 езика. През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“ – определен и от критика, и от читатели за едно блестящо самонаблюдение. Освен  „Синята брада”, тази година издателство „Колибри” ще предложи на българската публика  „Да убиеш бащата” (14 април ), както и най-актуалната провокация на Нотомб – нейната „Щастлива носталгия”. „На земята може без всичко друго, но не и без враг. Врагът – това е Месията“, написа тя в ожесточения „Любовен саботаж“. А ние можем без всичко друго, но не и без дивните експлозии на въображението й. Амели умее да го играе Месия.

Свързани заглавия
Амели Нотомб: Със сигурност литературата е по-добра от живота

Книги от Амели Нотомб тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …