Начало / Критика / Илия Троянов: Авторитарната държава е по-опасна от терорист

Илия Троянов: Авторитарната държава е по-опасна от терорист

Илия Троянов, писателят от български произход, който живее във Виена, отново критикува политическите елити в интервю за австрийския вестник „Ди пресе”. Той говори по темата за тоталното следене и подслушване, чийто основен критик е. Заради острата му позиция миналата година американските гранични власти не го допуснаха да влезе в страната, за да участва в конференция.

В интервюто си Троянов подчертава, че писателите трябва да са и критични граждани. Според него обратното мнение е реакционно. Авторът на „Събирачът на светове” обяснява, че мнението на мнозинството от населението обикновено е подчинено на мисленето на политиците. Той дава пример как първите борци срещу робството са се сблъскали с всеобщото мнение, че са луди и че е невъзможно да се постигне промяна. Така е и сега – мнението на мнозинството е особено проблематично, защото то не е достатъчно образовано. Троянов споделя, че бедата е, че и част от политиците са технологично неграмотни и това поставя съдбата на управляваните в много несигурни ръце.

На въпрос дали не се изкушава да напише роман за това, авторът съобщава, че вече работи върху него. Той е събирал в продължение на 10 години държавни документи от България и ще ги използва в сюжета. „Феноменът се повтаря – автоцензура, презастраховане, лишаване от интимни пространства”, казва Троянов, сравнявайки днешното българско управление с времената на Държавна сигурност.

Според него ще дойдат времена на силна съпротива срещу тези методи. „Днешните деца са по-критични и информирани от родителите си. Преди пет години не беше така”, казва авторът, който чете лекции в училищата.

„Преди всичко трябва да прекъснем престъпността, генерирана от самата държава”, казва Троянов. „Гражданите трябва да бъдат защитавани от държавата. Ако един човек вярва, че един терорист е по-опасен за него от авторитарната държава, тогава цялото политическо образование е било напразно”.
Свързани заглавия
Илия Троянов критикува остро подслушването директно от Ню Йорк
Илия Троянов: България ще има още да страда
Илия Троянов: Българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си

Илия Троянов: В България мафията е държавата и обратното
Илия Троянов: Истинското пътуване е една голяма несигурност
Илия Троянов получи наградата Карл Амери

Книгите на Илия Троянов тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Петко Ст. Петков

    Не знам това заглавие на редакторите ли е или на Илия Троянов, но е исторически неправилно. Откакто е създадена Третата българска държава през 1879 г., тя е имала предимно авторитарни управления (с външни и формални белези на демокрация, каквато е и най-дълго използваната конституция у нас) и безспорно много и значими постижения. Например всички модернизации (от края на ХІХ до края на ХХ век) са осъществени не в условия на демокрация, а на социално поносим авторитаризъм. Проблемът не е само в т.нар. елити, а в граждано-поданиците, които ги излъчват или поне поглъщат медийните внушения, че това са те – „елитите“. (Не допускам някой да не прави разлика между авторитаризъм и тоталитаризъм; ако е така и заглавието е „Тоталитарната държава е по-опасна от терорист“, нямам възражения) 😉