Начало / Интервюта / Кърт Вонегът: Авторите трябва да осъзнаят, че те са създатели на митове

Кърт Вонегът: Авторите трябва да осъзнаят, че те са създатели на митове

Кърт Вонегът е един от най-обичаните американски писатели, не само заради уменията му като автор, но и заради чувството му за хумор и сатиричните му, но в същото време точни забележки. През 1974 г. интервю му взима Уолтър Джеймс Милър, водещ на програмата „WNYC’s Reader’s Almanac“ и автор на антологията от 1988 г., „Conversations with Kurt Vonnegut“. Предлагаме ви част от интервюто на Вонегът, публикувано в brainpickings.org, в което той говори за отговорностите пред писателя, ограниченията на човешкия мозък и вселената.

„Съвсем скоро осъзнах, че писателите не са маргинални за нашето общество. Те, всъщност, мислят вместо нас. Смятам, че писателите трябва да са по-отговорни. Ние дълго време си мислехме, че няма значение какво казваме, а това не е вярно. Има много неща, които не искам да са популярни и актуални, има много материал в информационния поток, който единствено вреди. Авторите трябва да осъзнаят, че те са създатели на митове, те се четат от много хора и тяхното влияние продължава много години. Това не се осъзнава напълно. А трябва, защото ние сме млада култура и предоставяме възможност много нови митове да бъдат създадени.
Имам идея и мнение за ограниченията на компютъра в нашите черепи. Той е точно толкова голям, че да се грижи за собствения ни живот и трябва да игнорира ужасно много неща, които се случват около нас. Винаги съм имал примитивен подход към науката – задавал съм си въпроси, като как е създадена вселената, как се създава от нищо нещо и т.н. И след като дълго си блъсках главата върху това, реших, по пътя на логиката, че няма как да се създаде от нищо нещо. Значи вселената трябва винаги да е съществувала. След това се подразних на ограниченията, които имаме ние, хората – не можем да осъзнаем и да си представим много неща“.

Кърт Вонегът е роден през 1922 г. в САЩ. Известни негови творби са „Кланица 5”, „Закуска за шампиони”, „Галапагос” и др. Стилът му се характеризира с силни елементи на черен хумор и сатира. Интересен факт е, че негово хоби е било изобразителното изкуство. Работил е като журналист и полицейски репортер. Умира през 2007 г.

Свързани заглавия

Излязоха непубликувани на български разкази на Вонегът
Кърт Вонегът: Вярвам, че писането и четенето са най-питателните форми на медитация (житейски уроци от класика)

Разговорът на Вонегът с Вонегът

Синът на Кърт Вонегът протестира срещу последната биография на писателя

Биография разкрива тъмната страна на Кърт Вонегът

„Кланица пет″ продължава да буди дискусии

Излезе книга с първата и последната творба на Кърт Вонегът

Книги от Вонегът тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …