Начало / Любопитно / Биография разкрива тъмната страна на Кърт Вонегът

Биография разкрива тъмната страна на Кърт Вонегът

Биографичната книга за живота на големия американски писател Кърт Вонегът „И така нататък” показва отрицателните черти на неговия характер, пише „Гардиън”. Книгата излезе преди месец на англоезичния книжен пазар. Автор на творбата е Чарлс Шийлдс, който написа и доста противоречива биография на Харпър Лий – авторката на „Да убиеш присмехулник”. В творбата Вонегът е описан като изплашен, самотен и заядлив човек, особено в последните години от своя живот.

Биографията показва, че времето прекарано от писателя, създал класиката „Кланница 5” като военнопленник по време на бомбардировките над  Дрезден, оставя най-ярък отпечатък върху неговия живот. В действителност Вонегът така и не успява да преживее тези тежки моменти.

Обърнато е внимание и върху другите препятствия, които авторът е трябвало да преодолее. Богатото му семейство е съсипано от Голямата депресия. Икономическата криза разрушава брака на неговите родители. Майка му се самоубива. Сестра му умира от рак на гърдата само ден след като загубва съпруга си при инцидент с влак. Но опитът му от Втората световна война го съкрушава най-много.

Биографията показва също така, че в последните години от своя живот, Вонегът не се е разбирал с колеги писатели и издатели. Шийлдс разказва среща с Вонегът месеци преди неговата смърт. Вонегът го кара да провери името му в речник (оказва се, че го няма), а след това и на Джак Керуак (оказва се там). Реакцията на писателя: „Е, видя ли?”. Вонегът смятал, че литературния свят не го приема достатъчно сериозно.

„И така нататък” не цели да понижи имиджа на Кърт Вонегът, напротив. Книгата показва, че неговото творчество не е реликва от 60-те години. То е актуално и днес, а ще бъде и в бъдеще. Хората понякога очакват прекалено много от своите герои, коментират редакторите от „Гардиън”.

Кърт Вонегът е писател, роден 1922 г. в САЩ. Известни негови творби са „Кланица 5”, „Закуска за шампиони”, „Галапагос” и др. Интересен факт е, че негово хоби е било изобразителното изкуство. Работил е като журналист и полицейски репортер. Умира през 2007 г.

Свързани заглавия
Странните професии на писателите преди да станат известни
Съединените щати си премериха литературните постижения
Седмица на забранените книги се организира в САЩ
Библиотеката на Кърт Вонегът подарява 150 копия от „Кланица 5” на ученици
„Кланица 5″ продължава да буди дискусии
Върховният водач на Иран нападна „вредните” книги

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …