Начало / Свят / Паулу Коелю бойкотира Панаира на книгата във Франкфурт

Паулу Коелю бойкотира Панаира на книгата във Франкфурт

Паулу Коелю обяви, че е отказал да присъства на Панаира на книгата във Франкфурт, съобщи thebookseller.com. Той е взел това решение, въпреки факта, че Бразилия е страната официален гост на тазгодишното издание. Коелю заяви, че не е доволен от избора писатели за делегацията на Бразилия в Германия.

Писателят говори пред немския вестник „Die Welt”: „Когато става въпрос за официално представяне на културата на Бразилия, политиката се намества по един много неприятен начин. Това, което ме дразни най-много, е че се въздига нова литературна сцена в страната, от млади автори, които обаче по незнайна причина не са в списъка”.

Той допълни, че не желае да бъде „Бразилският Зоро или Самотния рейнджър”, когато толкова други писатели не са поканени. Коелю коментира, че не е чувал за 50 от 70-те писатели в бразилската делегация. Той даде и пример за автори, които е трябвало, но не са поканени: Едуардо Спор, Каролина Муньош, Талита Реболедо, Андре Вианко, Фелипе Нето и Рафаел Драккон.

Коелю използва случая да нападне и правителството на Бразилия, наричайки го „катастрофа”. Управляващите направили „големи обещания, които обаче не бяха спазени”.

Паулу Коелю е роден през 1947 г. Известен е със своите драматични, психологически и езотерични творби. Творчеството му се превежда в цял свят, а книгите му често са международни бестселъри. В българските книжарници може да бъде намерена голяма част от творчеството на Коелю, като „Дневникът на един маг”, „Алхимикът”, „Вероника решава да умре”, „Мактуб”, „Алеф” и др.

Свързани заглавия
Франкфуртският панаир на книгата започна с награда за Терезия Мора

Книги от Паулу Коелю тук

„Магът – биография на Паулу Коелю“ от Фернандо Морайс тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …

Един коментар

  1. Пърчово мъдо

    Голема загуба, нема що :)))