Начало / Свят / Франкфуртският панаир на книгата започна с награда за Терезия Мора

Франкфуртският панаир на книгата започна с награда за Терезия Мора

Връчването на наградата за германска книга за 2013 г. даде началото на най-големия книжен панаир в света във Франкфурт. Победителят тази година е Терезия Мора с романа „Чудовището” („Das Ungeheuer“), съобщи „Шпигел”. Отличието, заедно с премия от 25 хил. евро, е сред най-престижните в немскоезичното пространство и се дава от Борсовия съюз на германските книжари. Мора е родена през 1971 г. в Унгария, а от 1990 г. живее в Берлин. Тя победи в конкуренция с 201 романа от германски, австрийски и швейцарски автори, издадени през последната година.

Панаирът се открива официално днес в 17.00 ч, като гост на световния форум ще е Бразилия. Програмата тази година е по-наситена и разнообразна от всякога. До неделя посетителите ще могат да избират между научни конференции на тема книгоиздаване, четене, търговия, дигитална революция, авторски четения и представяния на книги, кулинария и безброй събития, посветени на децата. Организаторите са подготвили отделни сцени и пространства за различните събития, които са над 100. Образованието е основен фокус на панаира – ще се дискутира дигитализирането на учебниците, както и събуждането и поддържането на траен интерес у младите хора към четенето. Най-новите електронни платформи за е-книги, всякакви компютърни приложения и новаторски решения в тази област също ще бъдат представени. Авторските права и пиратството са друга тема, която няма да бъде прескочена.

Освен силното присъствие на бразилски автори, на панаира ще гостуват руски, турски, таджикски, африкански и индонезийски писатели. Малки държави ще се популяризират с вечери, посветени на храната и литературата им. Всички те са подкрепени официално от посолствата си в Германия и от министерствата си на културата. България се представя с щанд на Асоциация „Българска книга” в хале 5.0, щанд В77.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …