Начало / Свят / Гари Снайдър спечели 100 000 долара награда за поезия

Гари Снайдър спечели 100 000 долара награда за поезия

Гари Снайдър спечели награда за поезия „Wallace Stevens Award”, съобщи mediabistro.com. Той беше избран от борда на ръководителите на Академията на американските поети. За приза, Снайдър ще добави към сметката си 100 000 долара.

„Гари Снайдър донесе на американската поезия епични произведения. Неговите думи вникват в човешкия живот с острота, състрадание и етика. Те промениха нашата представа за себе си”, заяви Джейн Хършфийлд, която членува в борда на ръководителите на Академията.

Наградата „Wallace Stevens Award” е на името на американския поет Уолъс Стивънс. Тя се дава от Академията на американските поети, за да „отбележи изтъкнато и доказано майсторство в изкуството на поезията”. Паричната премия е на стойност 100 000 долара.

Гари Снайдър е американски поет, есеист и лектор, роден през 1930 г. Той често е свързван с т.нар. бийтпоколение. Печелил е „Пулицър”. Освен, че пише поезия, той е активен защитник на природата. Творчеството му стартира още през 60-те години на миналия век. То се характеризира със смесване на мотиви от природата и будизма.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

6870247_

Барак Обама и Брус Спрингстийн издават книга

Двамата ще публикуват разговорите си в Spotify Подкастът съдържа общо осем разговора, като двамата говорят …