Начало / Свят / Гари Снайдър спечели 100 000 долара награда за поезия

Гари Снайдър спечели 100 000 долара награда за поезия

Гари Снайдър спечели награда за поезия „Wallace Stevens Award”, съобщи mediabistro.com. Той беше избран от борда на ръководителите на Академията на американските поети. За приза, Снайдър ще добави към сметката си 100 000 долара.

„Гари Снайдър донесе на американската поезия епични произведения. Неговите думи вникват в човешкия живот с острота, състрадание и етика. Те промениха нашата представа за себе си”, заяви Джейн Хършфийлд, която членува в борда на ръководителите на Академията.

Наградата „Wallace Stevens Award” е на името на американския поет Уолъс Стивънс. Тя се дава от Академията на американските поети, за да „отбележи изтъкнато и доказано майсторство в изкуството на поезията”. Паричната премия е на стойност 100 000 долара.

Гари Снайдър е американски поет, есеист и лектор, роден през 1930 г. Той често е свързван с т.нар. бийтпоколение. Печелил е „Пулицър”. Освен, че пише поезия, той е активен защитник на природата. Творчеството му стартира още през 60-те години на миналия век. То се характеризира със смесване на мотиви от природата и будизма.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …