Начало / Свят / И победителят е… Казуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017

И победителят е… Казуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017

Ishiguro_3169464bКазуо Ишигуро  е новият носител на Нобелова награда за литература. Това обявиха преди минути в Шведската академия в Стокхолм. Британският писател бе отличен, защото „в романите му има невероятна емоционална сила и той разкрива пропастта под нашето илюзорно чувство за връзка със света„. Това официално обяви Сара Даниус от Академията.

Над 300 автори от цял свят бяха номинирани тази година, като сред тях бяха за поредна година японецът Харуки Мураками, канадката Маргарет Атууд, кениецът Нгуги Ва Тионг и др.

Казуо Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. Семейството му се мести във Великобритания, когато той е на 5-годишна възраст. Завършил е Английски език и Философия в университета в Кент, както и Творческо писане в Университета на Източна Англия.

Първият му роман „A Pale View of Hills“ излиза през 1982 г., а следващия – „An Artist of the Floating World“ – през 1986. И в двете книги той изследва теми като памет, време, илюзии. Едни от най-популярните му книги обаче са писани след това – „Остатъкът от деня“ (1989), която е филмирана с участието на Антъни Хопкинс, и „Никога не ме оставяй“.

Ишигуро е един от най-обичаните и награждаваните писатели във Великобритания, като има четири номинации за наградата Ман Букър. Той печели и наградата ОВЕ през 1995, а през 2008 г. вестник „Таймс“ го нарежда на 32-ро място в класацията на 50-те най-велики британски писатели от 1945 година насам.

„Това е невероятна чест, най-вече заради това, че означава, че вървя по стъпките на най-великите писатели в историята. Това е наистина страхотно признание“, каза развълнуваният Ишигуро пред ВВС.

Нобеловата награда се връчва от 1901 г. Тя носи и финансова премия от 1,1 милиона долара.

Официалното връчване на шестте Нобелови награди в различните области ще бъде по традиция на 10 декември, когато се отбелязва 120-ата годишнина от смъртта на Алфред Нобел.

 

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …