Начало / България / Топ 50 на „Хеликон“ за най-продавани книги през последните 10 години

Топ 50 на „Хеликон“ за най-продавани книги през последните 10 години

TOP_50_990_350

Топ 50 на „Хеликон“ за най-продаваните книги през последните 10 години отразява не просто заглавия и автори, тази класация обхваща едно десетилетие. Вероятно човек може да назове същественото в живота си за последните 10 години… дали поне веднъж не е могъл да заспи заради книга, или се е събудил с идеята, че тя решава важен проблем, чел е тайно на работа, после я занесъл вкъщи и прозвънил всички телефони, зад които стои сродна четяща душа. Или обратно – ще се сети, че грижите му са повече – сменил е работата си, може да я е загубил, детето е пораснало, близък човек отдавна го няма, светът се тресе от катаклизми, а книгата чака да ù дойде времето…

Част от заглавията в хеликонския ТОП 50 са сравнително млади, но тъй като бързо набират популярност, попадат сред най-четените за последните 10 години. Статистиката е на база продажби за книжарници „Хеликон“ в цялата страна.

И понеже десетилетието предполага ако не носталгия, то със сигурност равносметка, ще отбележим нещо любопитно. За този период най-дълго са се задържали книги издадени през 2010-а. Първата в класацията датира оттогава − Любов“ на Елиф Шафак. Цял букет я обгражда от същата година, който не увяхва и досега. Вижте само − Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак, „Проницателят“ на Анди Андрюс, „Дневникът на един Дръндьо“. Позицията на създателя му Джеф Кини впрочем е съпоставима с тази на Хорхе Букай. Той издава „Да се обичаме с отворени очи“ пак през 2010-а. Двамата автори фигурират всеки с по четири книги в ТОП 50 на „Хеликон“.

С по две заглавия, без да са част от поредица, могат да се похвалят Дан Браун („Изгубеният символ”, „Ад“) , детската писателка Астрид Линдрген − („Карлсон, който живее на покрива“, „Емил от Льонеберя“), Халед Хосейни (“Ловецът на хвърчила”, “А планините ехтяха”).

Втората на Хосейни съвпада в 2013–а (друга силна година) с „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн и с „Аз преди теб“ на Джоджо Мойс, интересът към която пък подхрани едноименния филм, излязъл неотдавна.

Пътят към сърцето на читателя често минава през екрана до страниците, доказателство за това е феноменът „Тайната“. Точно десет години ни делят от документалното видео, в което група американски терапевти провеждаха автотренинг за благосъстояние. Очевидно доверието в тях не спада, факт, който потвърждава и книгата на Ронда Бърн в хеликонския ТОП 50 на десетилетието.

Впрочем, колкото по-назад във времето се връщаме, толкова по-устойчиви са четива за изцелителната сила на ума. Сякаш XX в. закова върху книжните рафтове „Монахът, който продаде своето ферари на Робин Шарма (1997),Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу (1987) и безсмъртния труд на Луиз Хей „Излекувай живота си“(1984).

Какъвто и самоконтрол обаче да прилагаме, задръжките падат, щом стане дума за секс. Бестселърът, описал индиректно въпроса, е „Мъжете си падат по кучки“. А другият, говорещ съвсем конкретно за него − трилогията „Петдесет нюанса“, която се класира изцяло в ТОП 50 за последните десет години.

Страстта към пътешествията задържа дълго вниманието към забавната публицистика − „География на блаженството“ от Ерик Уйанър, към романизирания ù вариант -“Яж, моли се и обичай“ на Елизабет Гилбърт и към практичния пътеводител – „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова.

Така стигаме до книгите от български автори, общо 8 за едно десетилетие, като само 5 от тях са художествена литература. От четирилогията на Стефан Цанев „Български хроники“ се класират 3-и и 4-и том. Читателите явно предпочитат епохи, близки до съвременната.

Затова не търсим по-далеч от последните десет години – достатъчно сериозен ориентир за дълголетието на една книга и нагласите на едно четящо поколение. Дано то не е последното.

Ето и пълния списък със заглавия.

1 Любов
2 Малкият принц
3  Подсъзнанието може всичко
4 Нека ти разкажа
5 Скритият дар
6 Монахът, който продаде своето Ферари
7 Тайната/ The Secret
8 Петдесет нюанса сиво
9 Не пипай тази книга!
10  Ад
11 Проницателят
12 Яж, моли се и обичай
13 Изгубеният символ
14 Приказки за размисъл
15 Да се обичаме с отворени очи
16 Дневникът на един Дръндьо кн.1
17 Богат татко, беден татко: Уроците за парите, на които богатите учат децата си
18 Трите въпроса
19 География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света
20 Петдесет нюанса по-тъмно
21  Да убиеш присмехулник
22 Въведение в природолечението: Моята практика
23 Крадецът на книги
24 Дръндьото: Направи-си-сам книга
25 Пипи Дългото чорапче
26 Петдесет велики разказвачи. Сборник Т.1
27 Петдесет нюанса освободени
28 Дневникът на един Дръндьо: Родрик командори кн.2
29 Излекувай живота си!
30 Хиляда сияйни слънца
31 Приказки по телефона
32 Хлебната сода – пепел от божествения огън
33 Български хроники Т.3
34 Мъжете си падат по кучки
35 Възвишение
36 Ловецът на хвърчила
37 Вината в нашите звезди
38 Дневникът на един Дръндьо: Чашата преля кн.3
39 Емил от Льонеберя
40 Шантарам
41 Български хроники Т.4
42 18% сиво. Роман
43 Физика на тъгата
44 101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България
45 Мечо Пух
46 Писма до Клаудия
47 Аз преди теб
48 Петдесет велики разказвачи. Сборник Т.2
49 Карлсон, който живее на покрива
50 А планините ехтяха

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …