Начало / Свят / Ясни са тазгодишните претенденти за „Букър“

Ясни са тазгодишните претенденти за „Букър“

Станаха ясни тазгодишните претенденти за една от най-престижните литературни награди – „Букър“, съобщи „Индипендънт“. Това са Марлон Джеймс с „A Brief History of Seven Killings“, Том Маккарти с „Satin Island“, Чигози Обиома с „The Fishermen“, Сънджийв Сахота с „The Year of the Runaways“, Ан Тайлър с „ A Spool of Blue Thread“ и Ханя Янагихара с „ A Little Life“. Всеки номиниран ще получи специално подвързано издание на своята книга и 2 500 паунда. Победителят ще прибави още 50 000 паунда към сметката си. Той ще бъде обявен на 13 октомври на церемония в Лондон.

Британските представители са Маккарти и Сахота. Маккарти пише за служител в елитна консултантска фирма, докато книгата на Сахота е фокусирана върху 13 индийци, които се опитват да започнат нов живот в Шефийлд.

„A Brief History of Seven Killings“ е третата книга на ямаеца Джеймс. Тя проследява историята на седемте наемни убийци, които се опитват да премахнат реге легендата Боб Марли през 70-те години. НВО подготвя сериал по изданието.

Първата американска в списъка е Тайлър. Нейната семейна сага „A Spool of Blue Thread“ прекара доста време в челните позиции на бестселър класациите в САЩ. Втората е Янагихара. Романът „A Little Life“, който се простира в близо 740 страници, описва приятелството на четирима души в Ню Йорк.

Обиома е от Нигерия. В своя дебют тя пише за четирима братя, които се срещат с един луд в малък нигерийски град.

Миналата година триумфира Ричард Фланаган от Австралия с романа си „The Narrow Road to the Deep North“.

Свързани заглавия
Американците доминират разширения списък за награда „Букър“

Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини
Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …