Начало / България / Здравка Евтимова, Мариана Найдова и Чавдар Ценов получиха номинациите си за наградата „Хеликон“

Здравка Евтимова, Мариана Найдова и Чавдар Ценов получиха номинациите си за наградата „Хеликон“

На 20 май в столичната книжарница „Хеликон-България“ бяха връчени  грамотите на номинираните автори за наградата „Хеликон“. В пролетната сесия жури в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров отличи Една и съща река на Здравка Евтимова  „Котката от Мариана Найдова и Отклонения наесен от Чавдар Ценов.

„Много книги, труден избор, трудно решение, защото измежду всичките 40 заглавия има такива, които също си струва да попаднат сред номинираните. Регламентът обаче е такъв – от цялата продукция, което минава през книжарниците на „Хеликон“, трябва да се излъчат само три. И тримата номинирани не са от шумните автори, но те доразвиват своето писане, стил и поглед към живота. Иначе те са различни. Обединява ги на първо място прекрасният език, на второ – типичното качество на добрия писател да хваща нещата, останали незабелязани за другите. И в крайна сметка всичко това е събрано в книга, поднесено по много интелигентен начин „, заяви Лазаров, водещ на церемонията.

Бойко Ламбовски представи Здравка Евтимова като една от най-превежданите български авторки. „Романът й „Една и съща река“ е пълен със страст, трагизъм и красота. Здравка има дарбата да използва резки метафори, поет е на отделната фраза. Въпреки че пише за пернишкия регион, нейният регион е фигуративен“, заяви Ламбовски. Евтимова досега има три номинации за наградата „Хеликон“.

„Котката“ е втората книга на Мариана Найдова. Миналата година тя беше номинирана за „2 романа: Мравки с фенерчета. Слугинята“. „Като пътувах от Плевен към София, се замислих какво да кажа тази вечер и се сетих за Маргьорит Дюрас, която споделя, че да пишеш, означава да мълчиш. Моята книга е крясък, защото е история за една унищожена жена. За убийството на душата на жена, която не може да се защити“, заяви Найдова.

Прочетете още

nagr2

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“ Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда …