Начало / България / Здравка Евтимова, Мариана Найдова и Чавдар Ценов получиха номинациите си за наградата „Хеликон“

Здравка Евтимова, Мариана Найдова и Чавдар Ценов получиха номинациите си за наградата „Хеликон“

На 20 май в столичната книжарница „Хеликон-България“ бяха връчени  грамотите на номинираните автори за наградата „Хеликон“. В пролетната сесия жури в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров отличи Една и съща река на Здравка Евтимова  „Котката от Мариана Найдова и Отклонения наесен от Чавдар Ценов.

„Много книги, труден избор, трудно решение, защото измежду всичките 40 заглавия има такива, които също си струва да попаднат сред номинираните. Регламентът обаче е такъв – от цялата продукция, което минава през книжарниците на „Хеликон“, трябва да се излъчат само три. И тримата номинирани не са от шумните автори, но те доразвиват своето писане, стил и поглед към живота. Иначе те са различни. Обединява ги на първо място прекрасният език, на второ – типичното качество на добрия писател да хваща нещата, останали незабелязани за другите. И в крайна сметка всичко това е събрано в книга, поднесено по много интелигентен начин „, заяви Лазаров, водещ на церемонията.

Бойко Ламбовски представи Здравка Евтимова като една от най-превежданите български авторки. „Романът й „Една и съща река“ е пълен със страст, трагизъм и красота. Здравка има дарбата да използва резки метафори, поет е на отделната фраза. Въпреки че пише за пернишкия регион, нейният регион е фигуративен“, заяви Ламбовски. Евтимова досега има три номинации за наградата „Хеликон“.

„Котката“ е втората книга на Мариана Найдова. Миналата година тя беше номинирана за „2 романа: Мравки с фенерчета. Слугинята“. „Като пътувах от Плевен към София, се замислих какво да кажа тази вечер и се сетих за Маргьорит Дюрас, която споделя, че да пишеш, означава да мълчиш. Моята книга е крясък, защото е история за една унищожена жена. За убийството на душата на жена, която не може да се защити“, заяви Найдова.

Прочетете още

13131526_10153670787566588_4129950700569969237_o

Алек Попов ще получи престижна балканска награда

Прозарт се връчва за принос в развитието на литературата Македонската инициатива гради мостове между балканските …