Начало / Свят / Открити са директни доказателства за положителното влияние на четенето върху мозъка

Открити са директни доказателства за положителното влияние на четенето върху мозъка

Ново научно изследване доказа ползите от четенето на малките деца, съобщи foxnews.com. Учени от Медицинския център за деца в Синсинати използва за първи път ядреномагнитен резонанс за изследване на влиянието на четенето от страна на родителите на техните деца в годините преди те да тръгнат на детска градина. За първи бяха открити директни доказателства за положително влияние на четенето на мозъчния процес.

Проучването е направено с участието на 19 деца на възраст между 3 и 5 години и техните родители. Родителите попълвали тест, след което чели на децата си, докато учените наблюдавали как реагират мозъците на малките слушатели. Не са използвани снимки, видео материали или други методи за стимулиране на мозъка.

Резултатите сочат, че четенето влияе пряко върху тази част на мозъка, която отговаря за разгадаването на символи и разкодирането на езика. Тези два аспекта са ключови за първите години от живота на едно дете. Друга част от мозъка, която е пряко повлияна, е тази, отговаряща за въображението и способността на човека да си представи образите в една история.

„За да разберат една история, децата трябва да използват въображението си – да „видят“ какво се случва. Четенето у дома влияе много позитивно на мозъка и развититето му в този аспект. Имаме желание да продължим да работим, за да намерим още резултати по темата. В бъдеще ще се съредоточим вниманието си към разликите във влиянието на четенето върху деца от различни култури и социални класи“, коментира д-р Джон Хътън, ръководител на изследването.

Резултатите бяха официално представени на годишната конференция на асоциациите на педиатрите „Pediatric Academic Societies“ на 25 април.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …