Начало / Критика / Томас Ман: За човека времето е като парче земя

Томас Ман: За човека времето е като парче земя

През 50-те години „This I Believe“ е една от най-популярните програми на радио „CBS“. Известни личности, както и обикновени слушатели коментират своето кредо и вярвания в рамките на 5 минути. Впоследствие е публикувана книгата „This I Believe: The Personal Philosophies of Remarkable Men and Women“, която представлява сборник с избрани коментари на значими фигури. Представяме ви коментара на големия германски писател Томас Ман. Той е публикуван в brainpickings.org.

„Това, в което вярвам, и което ценя най-много, е преходността. Нямам предвид преходност като нетрайност на живота – нещо много тъжно. Не! Тя е душата на съществуването. Събира в себе си ценности, достойнство, интерес към живота. Преходността създава време, а времето е ключът, както се знае. Времето е върховният, най-ценен дар.

Времето е свързано и идентифициращо се с всеки акт, творчески или не, който води до по-голяма цел. Без преходност, без начало и край, раждане и смърт, няма и време. Безвремието, в смисъла на време, което никога не изтича, е застой, едно нищо. Изобщо не е интересно.

Животът е една постоянна борба. Но той си остава условен, защото има своето начало и своя край. Вярвам, че дори само поради тази причина, прави живота много по-стойностен, по-интересен.

Една от най-важните характеристики, която отличава човека от останалите видове, е неговото знание за преходността, за началото и края, за времето. Не искам да кажа, че това показва, че човек има душа. Душа имат всички същества. Но душата на човека е най-будна заради знанието за вечната променливост на съществуването.

За човека времето е като парче земя. Пространство, в което той да процъфтява, да открие себе си, да върви напред и нагоре. Човекът може да разбере смисъла на безсмъртието единствено с помощта на времето.“

Свързани заглавия
Томас Ман: Любовта, не разумът, е по-силна от смъртта

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …