На фокус
Начало / Критика / Томас Ман: За човека времето е като парче земя

Томас Ман: За човека времето е като парче земя

През 50-те години „This I Believe“ е една от най-популярните програми на радио „CBS“. Известни личности, както и обикновени слушатели коментират своето кредо и вярвания в рамките на 5 минути. Впоследствие е публикувана книгата „This I Believe: The Personal Philosophies of Remarkable Men and Women“, която представлява сборник с избрани коментари на значими фигури. Представяме ви коментара на големия германски писател Томас Ман. Той е публикуван в brainpickings.org.

„Това, в което вярвам, и което ценя най-много, е преходността. Нямам предвид преходност като нетрайност на живота – нещо много тъжно. Не! Тя е душата на съществуването. Събира в себе си ценности, достойнство, интерес към живота. Преходността създава време, а времето е ключът, както се знае. Времето е върховният, най-ценен дар.

Времето е свързано и идентифициращо се с всеки акт, творчески или не, който води до по-голяма цел. Без преходност, без начало и край, раждане и смърт, няма и време. Безвремието, в смисъла на време, което никога не изтича, е застой, едно нищо. Изобщо не е интересно.

Животът е една постоянна борба. Но той си остава условен, защото има своето начало и своя край. Вярвам, че дори само поради тази причина, прави живота много по-стойностен, по-интересен.

Една от най-важните характеристики, която отличава човека от останалите видове, е неговото знание за преходността, за началото и края, за времето. Не искам да кажа, че това показва, че човек има душа. Душа имат всички същества. Но душата на човека е най-будна заради знанието за вечната променливост на съществуването.

За човека времето е като парче земя. Пространство, в което той да процъфтява, да открие себе си, да върви напред и нагоре. Човекът може да разбере смисъла на безсмъртието единствено с помощта на времето.“

Свързани заглавия
Томас Ман: Любовта, не разумът, е по-силна от смъртта

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …