Начало / България / Експозицията „От автора до корицата” ще бъде открита на 28 април

Експозицията „От автора до корицата” ще бъде открита на 28 април

Изложбите, които бяха на подредени на последните издания на Софийския международен фестивал на книгата, ще показани отново. Сборната експозиция „От автора до корицата”- сборна експозиция, ще бъде открита в столичното студио за интериорен дизайн „Склада“ на 28 април, от 18,30 ч. Тя ще бъде достъпна да 20 май.

В продължение на три години фотографът Владислав Христов прави портрети на световноизвестни писатели, посетили България. Първата колекция от 22 фотографии беше представена през 2013 г. под заглавието „Да откриеш остров“, а през 2014-а „Усмивката“ събра още 25 портрета, които ще видите и в настоящата изложба. За своя проект Владислав Христов казва:

“Всеки писател има чувствителност, непозната в книгите му, която разкрива само при общуване със своите читатели. Жестове, усмивки, притеснение, неща, които минават като мигове пред очите ни и ако никой не ги запечата в кадър, умират подобно несбъднати книги. Именно тези мигове съм се опитал да уловя при срещата ми с едни от най-големите имена на световната литература. Тези малки наглед детайли издават истинската природа на твореца отвъд думите му и го представят пред нас в цялата му пълнота и земност”.

Представянето на изложбите на са повод да започне разговор по важната тема – за изкуството да се издават книги. За нуждата от внимание и професионализъм във всеки момент – от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора до подходящото оформление – корица, хартия, шрифт. Затова, заедно с изложбите, ще можете да видите и подбрана селекция от книги, издадени в България, които са в най-добрата традиция на съвременния дизайн на книгата. Те са предоставени от „Български книжици“.

Специално за фокуса на фестивала през 2014-а – „Литература от Скандинавския север“ -художникът Рада Якова направи селекция на корици – образци на скандинавския дизайн на книгата.

„Скандинавският дизайн се смята за един от най-напредналите, иновативни и различни. Възможно най-изчистен, уютен, спокоен, светъл. Скандинавският дизайн на книгите, разбира се, е в същата традиция на скандинавския дизайн въобще. Той обединява простотата на визуалния изказ, редуцираните цветове, наивните рисунки, минимализма, свеждането на образа до една линия или до точката, през която е разказан целия сюжет. Сякаш в тишината има повече звук, в белия лист – повече изображение. В по-малкото, повече!“, споделя Рада Якова.

Експозиционният дизайн е дело на архитекта Петър Захаринов.“Склада“ е партньор е на литературния фестивал.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bfbe95ae-f7f6-432b-8447-3b8ff08d954e

Суперизложбата на Вермер се превърна в събитието на годината

Ще продължи до началото на юни Туристическите агенции откриха нова ниша – изложба! Туровете до …