Начало / Интервюта / 25 въпроса на Румяна Таслакова към Бойко Борисов, Йоана Буковска, Иван Ласкин и Слави Трифонов

25 въпроса на Румяна Таслакова към Бойко Борисов, Йоана Буковска, Иван Ласкин и Слави Трифонов

Публикува се за първи път

 

Анкетите са правени през 2002-2003 г.

Бойко Борисов
Политик, роден на13 юни 1959 година

1. Какъв искахте да станете като дете?
Полицай. Тогава милиционер.
2. Какъв талант бихте искали да притежавате?
Да рисувам по-добре.
3. От кои три неща във Вашия живот не бихте искали да се откажете?
От семейството, от спорта и от приятелите.
4. Какви шансове сте пропуснали във Вашия живот?
Много съм пропуснал, но главно в спорта.
5. Какво представлява за Вас най-голямото щастие?
Да е жив и здрав човек, близките му да са живи и здрави.
6. Кой Вие причинил най-голямото нещастие?
Един човек още по времето на комунизма, който ме спъна и ми разрешиха да кандидаствам в Факултета на полицията, а само в пожарната.
7. Какъв е смисълът на живота Ви?
Да направя нещо добро за хората. И за семейството си, разбира се.
8. Коя е най-голямата Ви грешка?
Да се надяваме, че не съм я направил като съм станал главен
секретар.
9. Какво или кого ненавиждате най-много?
Ненавиждам лъжците и лицемерниците.
10. Кое качество цените най-много у една жена, у един мъж?
За мен няма разлика в половете, в положителния смисъл, разбира се. Ценя искреността, честността, силата на характера, способността да правиш околните щастливи, да живееш в хармония с тях, това са качества, които принадлежат и на мъжете, и на жените.
11. На кое място в света бихте искали да живеете? И защо?
Аз живея на това място – Банкя. Там съм се родил.
12. С какво биха могли да Ви съблазнят?
Преди години с пари, когато всички нямахме пари. Имах една от най-проспериращите фирми в България, така че към този момент себеуважението, което имам, не ми позволява нищо да ме съблазни.
13. Кога плакахте за последен път? И защо?
Аз вътрешно плача от ярост всеки ден.
14. Коя професия освен Вашата Ви интересува? И защо?
Всяка професия е хубава за себе си, много е важно да попаднеш на професия, която да отговаря изцяло на хобито ти и на това, което обичаш да правиш.
15. С коя жена, която не познавате, бихте искали да прекарате една вечер?
Поне досега съм можел да познавам тези жени, които са ми харесвали.
16. От кои личности от миналото се възхищавате най-много?
Левски, Ботев, Вазов, всички наши възрожденци. Царете ни, от първия до последния, включително. На празника на 3 март 2002 година ми направи много лошо впечатление, че когато се четяха героите на България и имената на хората, направили нещо за България, стигнахме до 1944 година и там спряхме, все едно, че няма държава през това време. Аз продължава да считам, че за Тодор Живков трябваше да кажем какво лошо е направил и да признаем всичко добро, което е направил. Защото виждаме за 13 години в държавата освен частни къщи не е построено нищо.
17. От кои съвременни личности се възхищавате най-много?
От премиера, Надежда Михайлова, президента, от хора, които се опитва да направят нещо за държавата си.
18. За какво/ на кого завиждате?
Вече завиждам на хората с по-малка известност, защото никой не може да и представи колко потискащо е за хопрата с моята известност, колко неприятно е да те следят непрекъснато погледите. И да не можеш да направиш грешка или най-елементарно човешко нещо.
19. Ако бихте имали вълшебна пръчица, кое ще е първото Ви желание?
Да премахна престъпността.
20. Какво Ви плаши най-много?
Болестта. Тя е по-страшна и от смъртта.
21. Какво е най-голямото щастие за Вас?
Да са добре близките ми, децата, приятелите, кучетата.
22. Кое е Вашето мото?
Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще.
23. Кой е любимият Ви цитат?
Истина поражда омраза.
24. Кой цвят обичате най-много?
Синият.
25. Коя музика обичате най-много?
Хубавата.

Йоана Буковска
Актриса, родена на 8 април 1977 година

1. Каква искахте да станете като дете?
Като дете минах през много варианти. Исках много да стана балерина, след това свирих на пиано от първи до трети клас, след това стихове, разкази, новели и приказки… Когато майка ми ме питаше какво искам да стана, винаги казвах: не знам точно, но нещо с изкуство, което тя никак не искаше, защото то е най-несигурното и най.неблагодарното от материална гледна точка в България. И вкрая на краищата не станах нито журналистка, нито адвокатка, както искаха родителите ми, а влязох във ВИТИЗ и станах актриса.
2. Какъв талант бихте искали да притежавате?
Мисля, че Господ е бил много шедър към мене и ми е дарил доста неща като талант. Според мен аз не съм злопаметна, това е един вид талант. Не исках да го загубя, защото това е едно от задължителните неща да оцеляваш в България, дори и по света. Аз не мисля, че тук се случват само лоши неща, сигурна съм, че навсякъде ги има.Затова ми е важно да не съм злопаметна, да не губя никога способността си да обичам хората и с професията си да се опитвам да ги правя малко по-добри. Намирам, че това е призванието на актьора.
3. От кои три неща във Вашия живот не бихте искали да се откажете?
От майка ми, от детството си и от приятелите, които имам.
4. Какви шансове сте пропуснали във Вашия живот?
Предполагам, че съм пропуснала шаносве, защото за съжаление всеки прави грешки. Въпреки опитите на майка ми да ме предпази от това да да не допускам поне подобни на нейните, смятам, че човек трябва сам да извърви пътя си и трябва да мине през определени, дори грешни ходове, за да се научи как се прави. Не се оплаквам от живота си, смятам, че съм голяма късметлийка и че съм това, което съм, не само заради потенциала и възпитанието, което съм получила, но и заради това, че съм имала шанса да го изява – и то да бъде забелязано, видяно и чуто.
5. Какво представлява за Вас най-голямото щастие?
Човек да бъде обичан и да обича.
6. Кой Вие причинил най-голямото нещастие?
Не съм злопаметна. Имала съм много огорчения … много съм нещастна, когато не ме разбират, защото съм много открит и откровен човек и най-силно ме обижда, когато аз изливам душата си пред някого и и той ми казва: А какво всъщност искаш да кажеш с това?
7. Какъв е смисълът на живота Ви?
Да се опитам да се съхраня като човек, като определението “човек”… да опрощаваме, да бъдем добри, да се опитваме да надмогваме битийното в името на едно по-висше нещо, което Бог ни е дарил … да направим този свят малко по-добър.
8. Коя е най-голямата Ви грешка?
Не знам, дали е грешка, но напоследък се предоверявам на хората.
9. Какво или кого ненавиждате най-много?
Не знам …. Смятам, че нанавистта, като и всичко отрицателно не че ги няма, не че не са се появали, но всякто отрицателно нещо разрушава, а разрушителната енергия е много по-силна, за съжаление, от съзидателната. И много по-действена – в смисъл една сграда се строи с години, но се разрушава за пет секунди. Не искам да посвещавам живота си на това да мразя, защото това те разрушава самия теб.
10. Кое качество цените най-много у един мъж, у една жена?
В жените ценя това, че съумяват да се справят с нещата, които и мъжете вършат, но се възхищавам на тези, които въпреки това съумяват да останат жени. А на мъжете препоръчвам да се опитват да отглеждат и да опитомяват тази отговорност, която трябва да поемат към една жена, защото от моя собствен опит ще кажа, че за съжаление това се среща все по-рядко у днешните момчета. И като казвам днешните, имам предвид 25- до 25-годишните. Егоцентризмът става много определящо и водещо начало в днешното ни общество – и това е много страшно.
11. На кое място в света бихте искали да живеете? И защо?
Аз съж ужасно горда и щастлива, че съм родена българка и че живее в България. Бих искала да живея в тази България, обаче хората, които живеят в нея, заслужават да имат. Защото кага пътувам по света и се върна и май ми ме попита: И какво сега видя? Казвам й: Не, ние си го имаме всичко тук, но то е толкова мръсно и сиво, разрушено и не си личи, че никой не го забелязва. Примерно дворецът в Монако с Ботаническата градина …. ами ние също имаме в Балчик дворец сБотаническа градина, но просто той е толкова занемарен… Ние също може да имама едно малко Монако, стига да поискаме сами да го направим.
12. С какво биха могли да Ви съблазнят?
С откровеност и непредамереност.
13. Кога плакахте за последен път? И защо?
В едно мое представление, но извън това, което е в моята професия, когато един мой много близък приятел ме разочарова за пореден път.
14. Коя професия освен Вашата Ви интересува? И защо?
Интересуват ме много професии, защото, дай Боже, един ден може би ще ми наложи да изиграя всичките. Трябва да познаваш до съвършенство дадена професия, за да може да се въплатиш в това, което този човек е избрал за призвание на живота си. Възхищавам се истински на хирурзите, които се осмеляват да режат и да поправят сякаш непоправимото. Възхищавам се и на пилотите.
15. С кой мъж, когото не познавате, бихте искали да прекарате една
вечер?

Иска ми се да е човек, който да е от професията и който е стигнал върха посред нашите виждания, например това може да е Роберт де Ниро, Ал Пачино или Антони Хопкинс. Това са хора, на които аз се възхищавам и бих желал някога да направя това, което те могат, защото те са имали шанса, таланта и лудостта да покажат тези чудовища, които всеки един от нас може би носи и актьорите съумяват да ги извадят наяве.
16. На кои личности от миналото се възхищавате най-много?
Възхищавам се на всички, на които са по-важни останалите отколкото самите те, на всички тези като Левски и Ботев и др. Но аз нямам предвид само Българияь, говоря в световен мащаб. Възхощава се дори на един Стамбалов, който е бил доста ужасен като чевк, но просто му е пукало за България.
17. На кои съвременни личности се възхищавате най-много?
На интелектуалците в България. Те са тук и се опитват да съществуват въпреки всички и въпреки всички.
18. За какво/ на кого завиждате?
Изпитвам по-скоро бяла завист към колегите в чужбина, на които като покажат едно ниво, никой не може да ги смъкне под него. Те са го достигнали и не трябва всеки път, както се случва тук, те да започваш да водиш преговори колко трябва да ти плащат, защо трябва трябва да ти го плащат –и те да ти обясняват как си се взела много на сериозно и че всъщност не заслужаваш това, което искаш. Просто качеството изисква количеството. Завиждам им за това, че могат да снимат филмите, които снимат, че не ги снимат със свои дрехи, че наистина, когато снимат филм, то се превръща в една друга атмосфера, в една приказка, дори ако е съвременен филм. Но то става филм, а не е сякаш сдокументален филм, скалъпен набързо и да имаме претенцията, че създаваме друга реалност. Защото киното е друг реалност. Завиждам им за тази друга реалност, която те имат възможност да правят.
19. Ако бихте имали вълшебна пръчица, кое ще е първото Ви желание?
Да има кино в България, както там. Това наистина е много важно.
20. Какво Ви плаши най-много?
Омразата и завистта, които водят хората през последните години.
21. Какво е най-голямото щастие за Вас?
Да не е е страх да бъда такава, каквато съм и да ме приемат такава,
каквато съм.
22. Кое е Вашето мото?
Имам няколко. Водещото мото, което ми дава сила, когато се чувствам недобре и в депресия и ненужна, е една мисъл на Джойс Керъл Оутс: “Човекът на изкуството трябва да изхожда от крехкото убеждение, че е всичко, иначе няма да докаже нищо”.
23. Кой е любимият Ви цитат?
Мисля, че е от Хайне: “Никоя птица не може да лети над себе си”.
24. Кой цвят обичате най-много?
Всички топли и греещи цветове като жълто, червено, оранжево, изобщо есенните цветове, но също така и зеленото, може би защото има зелени очи.
25. Коя музика обичате най-много?
Обичам всякаква музика според настроението, с изключение на фолка и много тежкия метъл.


Иван Ласкин

Актьор, роден на 10 март 1970 година

1. Какъв искахте да станете като дете?
Никога не съм знаел какво искам да стана като дете. Просто исках всяка сутрин да се събуждам с една прашка в джоба и да си играя в моя квартал.
2. Какъв талант бихте искали да притежавате?
Талантът на майка ми и баща ми, влят в моите гени. И такъв, какъвто е сега.
3. От кои три неща във Вашия живот не бихте искали да се откажете?
Не искам да се откажа от чувството си за хумор, не искам да се откажа от съпругата си и най-вече от дъщеря си.
4. Какви шансове сте пропуснали във Вашия живот?
Пропуснах шанса да стана културен човек.
5. Какво представлява за Вас най-голямото щастие?
Най-голямото щастие е да накараш една жена да те желае по цял ден. Не в сексуален смисъл, а въобще – става въпрос за моята съпруга.
6. Кой Вие причинил най-голямото нещастие?
Зависта.
7. Какъв е смисълът на живота Ви?

Смисълът на живота ми е да създавам колкото се може повече позитивни неща и да накарам хората около мен да се чувстват добре.
8. Коя е най-голямата Ви грешка?
Най-голямата ми грешка е моят характер. Не мога да я преодолея.
9. Какво или кого ненавиждате най-много?
Нечестността, лъжата и хората, които практикуват този занаят.
10. Кое качество цените най-много у една жена, у един мъж?
В една жена ценя, когато тя иска направи за теб така, че да се чувстваш добре, да се чувстваш мъж. Не знам как го правят. Това е най-важното. А у един мъж ценя откровеността и мъжествеността.
11. На кое място в света бихте искали да живеете? И защо?
Искам да живея в Централна Африка, защото там е топло, има
много животни и ще бъда сам със съпругата си.
12. С какво биха могли да Ви съблазнят?
Кой? По принцип ли? Биха могли да ме съблазнят с … пари. Но не се знае, дали ще остане съблазнен.
13. Кога плакахте за последен път? И защо?
Аз често плача, въпреки че това не значат сълзи, когато нараня някого. Обикновено това са близки хора, са съжалание.
14. Коя професия освен Вашата Ви интересува? И защо?
На адвоката, защото много се говори.
15. С коя жена, която не познавате,бихте искали да прекарате една вечер?
С Джулия Робертс, защото има ужасна усмивка и устата й е огромна.
16. От кои личности от миналото се възхищавате най-много?
От откривателите на пенецелина, на барута и на ваксината против грип.
17. От кои съвременни личности се възхищавате най-много?
Мисля, че няма такива, от които да се възхищавам сега, защото смятам първо да не си създавам идоли и второ хората живеят в един комерсиален свят, в който всяко едно поведение е подтикнато от някакъв комерсиализъм, а аз от комерсиализъм не се възхищавам.
18. За какво/ на кого завиждате?
Завиждам на бащите с много деца.
19. Ако бихте имали вълшебна пръчица, кое ще е първото Ви желание?
Всички хора да живеят добре.
20. Какво Ви плаши най-много?
Омразата и завистта. Те ще са причина за нашия трети световен катаклизъм.
21. Какво е най-голямото щастие за Вас?
Да виждам сутрин как се събужда дъщеря ми.
22. Кое е Вашето мото?
Не зная. Имам много. Всеки ден са различни. Днес е “Бъди добър с тези, които ти взимат интервю”.
23. Кой е любимият Ви цитат?
“Ти можеш” от Джон Стайнбек.
24. Кой е любимият Ви цвят?
Червен.
25. Коя музика обичате най-много?
Рокенрол.

Слави Трифонов
Водещ, роден на 18.10.1966 година

1. Какъв искахте да станете като дете?
Певец, понеже гледах награждаването на “Златния Орфей” на Панайот Панайотов. И реших, че искам да стана певец, но впоследствие – когато порастнах – не вярвах, че ще ми се случи. А вижте, какво стана, какво нещо е съдбата: по-късно взех, че станах.
2. Какъв талант бихте искали да притежавате?
Мисля, че по-голямата част от хората са талантливи, но просто или не могат да използват, или не могат да усетят, къде да инвестират в себе си. Не знам … Аз лично не смятам, че най-важното нещо в един човек е талантът му, по-скоро това да бъде реален и да се труди.
3. От кои три неща във Вашия живот не бихте искали да се откажете?
От работата си, от мечтите си и от приятелите си.
4. Какви шансове сте пропуснали във Вашия живот?
Да се оженя и да създам семейство и деца.
5. Какво представлява за Вас най-голямото щастие?
Да живееш в мир със себе си.
6. Кой Вие причинил най-голямото нещастие?
Според мен това, което сам човек може да си причини, друг не може. И другото е съдбата, ако случайно, не дай Боже, ти се стовари по някакъв начин. Общо взето, като се замисля,
съдбата от една страна и аз сам съм си причинявал нещастие.
7. Какъв е смисълът на живота Ви?
42. Това като в пътеводитела на стопаджията в много популярната в детството ми книжка на Дъглас Адам, стопаджията, когото питали какъв е смисълът на живота … измислили един компютър, който казал: Не мога да Ви отговоря на този въпрос, много е сложен, ще трябва да измисля друг компютър. Измислил много по-сложен компютър, който казал: Ще трябва да чакате 500 години. Хората чакали, чакали и накрая компютърът казал: Виже какво, не измислих какъв е смисълът на живота, ама сигурно няма да Ви хареса. Хората казали: Чакам вече 700 години, кажи какъв е смисълът на живота. И компютърът казал: Смисълът на живота
е … 42! И така и аз казвам: Смисълът на живота ми е: 42.
8. Коя е най-голямата Ви грешка?
Не могат така да ситуирам. Греша със сигурност както всички,
понякога много бъркам. Може би грешката ми е тогава, когато се доверявам на емоциите си, а не на разума си. Беше ми гости професор Чирков, който ма каза, че най-добрият вариант за един човек е да има съчетание между разума и чувствата, а не винаги едното да преобладава, въпреки че аз бих заложил на разума.
Винаги когато си послушам емоциите, греша.
9. Какво или кого ненавиждате най-много?
Глупостта. Потриса ме. Дълго време не може да си отговоря, дали борбата с глупостта само по себе си е глупост и сега мисля, че съм си отговорил на този въпрос: Глупостта е безбрежна, космическа и глупакът или трябва да го смачкаш и да го унищожиш, или трябва да бягаш далеч от него. Това е поне изводът, който съм направил на 36-годишна възраст. Втрисам се от глупостта, ненавиждам я.
10. Кое качество цените най-много у една жена, у един мъж?
Този мъж, който си позволи да смее да твърди, че познава жените, ще влезе в предния въпрос, свързан с глупостта. Какво ценя у една жена, не мога дакажа точно – понякога се раздвоявам между бюст и задник, интелект и чувство за хумор, но трябва да Ви каже, че обикновено двете неща не припокриват. Не мога да Ви кажа, какво ценя у една жена, защото ми задавате много сложен въпрос и ще се почувствам глупав. А в един мъж? Мъжете са по-лесно предсказуеми, практични и същевременно по-лесно разгадаеми, с мъжа ми е по-лесно да общувам. Цня качеството му да живее като мъж и преди да ти дойде вереме, да кажеш: майната му и да умреш, т.е. да си мъже, да си пич… да си мъжкар. Това харесвам в мъжете.
11. На кое място в света бихте искали да живеете? И защо?
В България, защото съм българин.
12. С какво биха могли да Ви съблазнят?
Жените ли имате предвид? Не приемам като съблазън парите, славата и властта, това са трите неща, които влачат човечеството към прогрес и покруса, тъга и мрак. Не мога да бъда съблазнен с пари, слава и власт. Мога да съблазнен с някакви лични, емоционални, романтични, сантиментални похвати. А мога да бъда съблазнен и от хубава жена! Но и за това ще се замисля вече.
13. Кога плакахте за последен път? И защо?
Аз не се срамувам от сълзите. Смятам, че сълзите са израз на емоционалността на един човек, както и смехът. Смятам, че съм твърд мъж и в това, че може да се разплачеш на филм, няма нищо лошо. При филма “Списъкът на Шиндлер” ми беще доста трудно да сдържа сълзите си. Последният път, когато ми се насълзиха очите, беше преди две седмици, когато актьорът г-н Черкелов ми подари ключа от неговата къща, като каза, че винаги съм добре дошъл. И това е жест, който ме трогна жестоко.
14. Коя професия освен Вашата Ви интересува? И защо?
Професионалисът се интересува само от неговата си професия.
15. С коя жена, която не познавате, бихте искали да прекарате една вечер?
Не мога да отговоря утвърдително на този въпрос. Прекалено много са.
16. От кои личности от миналото се възхищавате най-много?
От Петър I, руски цар, от Буров, български банкер, от Левски, Ботев… много са, но не са ма кумири, а са наистина хора, от които се възхищавам.
17. От кои съвременни личности се възхищавате най-много?
От Владимир Путин, от Кофи Анан, с когото имам честта лично да се познавам. Много са … От музикантите Ерик Клептън, който преживя много трагична загуба на сина си, но въпреки това успя да се възстанови и напише прекрасни песни, от Майкъл Флетли, който успя да издигне ирландската музика и танц в култ за много хора по света. Възхищавам се от българи: от циганина-ром, който е взел 5000 лева заем, за да нахрани селото с хляб, от Иван Марински, 100-годишен човек, който има дух и сърце на 20-годишен с богатия опит на 100-годишен. Имам щастието да се познавам личон с много хора като Жан-Клод ван Дам, който се бори много силно за работата си, за семейството си. Имам щастието в работата си да се сблъсквам челно с много красиви качества на хора, които дори не съм предполагал и които ме карат да им се възхищавам – като Георги Черкелов, Стефан Данаилов…
18. За какво/ на кого завиждате?
Честно да Ви кажа: сигурно звучи тривиално, но това чувство не ми е познато. Аз се радвам на успеха на другите. Ако имам врагове, пък не мога да им завиждам, а просто воювам.
19. Ако бихте имали вълшебна пръчица, кое ще е първото Ви желание?

Бих много искал човечеството да напредне така, че да може да се пребори с някои основни заболявания, които събарят един човек и семейството му. Ако има вълшебна пръчица, сигурно бих ускорил този процес. Знам, че скоро човечеството ще се справи с рака и със СПИН и с други нелечими болести. Най-искрено го желая най-скоро, за да бъдат по-малко страданията.
20. Какво Ви плаши най-много?
Ако е лично свързано с мен, слабостите ми. Но другите неща, които ми причиняват страх, гледат да ги атакувам. Ако ме е страх от високо, скачам с бънджи. Екстремен тип съм.
21. Какво е най-голямото щастие за Вас?
Не съм имал деца, бих искал да имам деца. Смятам, че ще се чувствам щастлив.
22. Кое е Вашето мото?
Нямам такова, но понеже сте ми много симпатична, че Ви кажа някакво изречение (да не прозвуча като Хитлер), но наистина трябва да се бориш, не е точно “Моята борба”, но по принцип е хубаво да се бориш, защото всичко останало означава, че си се предал.
23. Кой е любимият Ви цитат?
Много са. Сещам се за една мисъл, мисля, че е от Гогол: “В нашия град само кметът е свестен, а между нас казваме: и той е лайно”. Другият беше една молитва: “Господи, дай ми сили да се преборя с нещата, които мога да променя, търпение да приема нещата, които не мога да променя, разум, да направя разлика между двете”. Американците много обичат този цитат.
24. Кой цвят обичате най-много?
Харесват ми всички цветове.
25. Коя музика обичате най-много?
Тъй като съм музикант, смятам, че за музиката трудно мога да направя диференциация, да кажа, тази е по-добра, тази е по-иначе… Смятам, че хубава музика във всички стилове и във всички етноси, и в класическата, и в по-музиката, естрадната, попмузиката. Обичам хубавата музика.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …